Un iranian de 27 de ani a fost împușcat mortal în timp ce sărbătorea eliminarea țării sale de la Cupa Mondială din Qatar

Un iranian de 27 de ani a fost împușcat mortal în timp ce sărbătorea eliminarea țării sale de la Cupa Mondială din Qatar
Pe 29 noiembrie 2022, Iran a fost învinsă de SUA în ultima etapă a grupelor de la Cupa Mondială din Qatar, scor 1-0, și a părăsit competiția. Foto: Hepta.ro / Abaca Press / AA/ABACA

Un bărbat iranian a fost împușcat mortal de forțele de securitate, în orașul iranian Bandar Anzali, după eliminarea echipei naționale iraniene de la Cupa Mondială, în contextul în care au avut loc manifestații anti-Teheran atât în marja stadioanelor din Qatar, cât și în Iran, transmite The Guardian.

Mehran Samak, împușcat mortal în timp ce sărbătorea eliminarea Iranului de la Cupa Mondială

Mehran Samak a fost împușcat mortal după ce a claxonat în Bandar Anzali, un oraș aflat pe coasta Mării Caspice, la nord-vest de Teheran, susțin activiștii pentru drepturile omului.

Samak „a fost țintit direct și împușcat în cap de către forțele de securitate (…) după înfrângerea echipei naționale împotriva Americii”, susține Iran Human Rights (IHR), un grup cu sediul la Oslo.

Partida dintre selecționatele din SUA și Iran, două țări care au rupt relațiile diplomatice cu mai bine de 40 de ani în urmă, s-a desfășurat în contextul represiunii violente cu care au răspuns autoritățile iraniene la protestele izbucnite odată cu moartea Mahsei Amini, o tânără kurdă de 22 de ani, în custodia poliției de moravuri.

Forțele de securitate din Iran au ucis cel puțin 448 de oameni în represiunea dezlănțuită împotriva protestelor, inclusiv 60 de minori și 29 de femei, susține IHR.

În acest context, mulți iranieni au refuzat să susțină echipa națională, iar imaginile distribuite pe rețelele sociale după înfrângerea de marți seară arată oameni sărbătorind.

Center for Human Rights în Iran (CHRI), cu sediul la New York, susține la rândul său că Samak a fost ucis de forțele de securitate în timp ce sărbătorea. CHRI a publicat un video de la înmormântarea bărbatului iranian, iar persoanele prezente acolo strigau „moarte dictatorului”, una dintre principalele scandări de la protestele antiguvernamentale. Scandarea îl vizează pe liderul suprem din Iran, Ayatollah Ali Khamenei.

Urmăriți B1TV.ro și pe