Un reactor nuclear suedez a fost oprit timp de trei zile din cauza unor meduze

Un reactor nuclear suedez a fost oprit timp de trei zile din cauza unor meduze
Un reactor nuclear suedez a fost oprit timp de trei zile după ce mai multe meduze au intrat într-un circuit de răcire, potrivit unui anunț al exploatantului, citat de AFP. Incidentul a avut loc la unitatea 3 a...

Un reactor nuclear suedez a fost oprit timp de trei zile după ce mai multe meduze au intrat într-un circuit de răcire, potrivit unui anunț al exploatantului, citat de AFP.

Incidentul a avut loc la unitatea 3 a centralei de la Oskarshamn, pe coasta de la Marea Baltică.

OKG, o filială a grupului german EON care exploatează această centrală, a anunţat că a fost nevoit să oprească reactorul în mod preventiv, duminică, „din cauza prezenţei unui număr important de meduze într-un circuit de apă pentru răcire”.

Meduzele au provocat pagube într-un mecanism destinat filtrării apei de mare, iar OKG a fost obligat să înlocuiască anumite părți și să curețe canalizarea cu apă sub presiune.

„Este numărul cel mai important pe care l-am văzut vreodată. Nu este un lucru obişnuit. În fiecare toamnă este necesar să ne debarasăm de meduze, dar nu de atâtea”, a afirmat Emmy Davidsson, purtătorul de cuvânt al OKG, aceasta nereușind să precizeze numărul exact al meduzelor.

Oskarshamn 3 este cel mai puternic reactor din ţară, cu 1.400 de megawaţi.

Acest tip de incident a avut loc şi la alte centrale din zona litoralului, ca cea de la Torness, în Scoţia, în 2011.

Miercuri, reactorul nuclear a fost repornit, iar producția a fost reluată.