Unde se respiră cel mai curat aer din Europa. Unde se situează în top Bucureștiul și alte orașe din România

Unde se respiră cel mai curat aer din Europa. Unde se situează în top Bucureștiul și alte orașe din România
Foto: pixabay.com

Oraşul Umea din Suedia şi oraşul Tampere din Finlanda au cel mai curat aer din Europa, potrivitunui clasament realizatde Agenţia de mediu a Uniunii Europene, potrivitdpa, citată deAgerpres.

Poluantul cu cel mai mare impact asupra sănătăţii în ceea ce priveşte moartea prematură şi îmbolnăvirile au fost scăzute în aerul din Funchal (Madeira), Tallinn (capitala Estoniei) şi oraşul norvegian Bergen, arată raportul.

Dintre acestea, 127 de oraşe au înregistrat o bună calitate a aerului, iar123 au avut o poluare moderată, în timp ce 73 au fost clasificate ca având o calitate slabă sau foarte slabă.

Clasamentul include date şi din Bucureşti, Braşov, Timişoara şi Botoşani. Cel mai bine plasat este oraşul Botoşani, unde calitatea aerului este considerată moderată, oraşul fiind plasat pe locul 223 din 323 de oraşe, scrie News.ro.

Bucureştiul este pe locul 263 – indicatorul referitor la particulele în suspensie fiind 16,4 în condiţiile în care oraşul de pe prima poziţie din clasament are 3,7 – Timişoara este pe locul 267, iar Braşovul este pe locul 273, toate trei considerate cu o calitate slabă a aerului.

Clasamentul a acoperit ultimii doi ani şi nu a inclus toate oraşele europene, din cauza lipsei de date comparabile.

Ultima oră
00:13 - CDC avertizează: Varianta Delta a coronavirusului este mai contagioasă decât varicela şi poate provoca forme mai grave de boală
00:05 - Italia: Guvernul intenționează să plafoneze prețul la testele pentru COVID-19
23:43 - Paul Stănescu (PSD): Politica durerii în cot este deviza useristă exprimată perfect de Ovidiu Vizante, directorul CFR. Dacă USR-ului i-ar fi păsat de pasagerii blocați în tren, Vizante era acum acasă
23:40 - Unitatea 2 a CNE Cernavodă a fost reconectată vineri seara la Sistemul Energetic Național
23:15 - Valeriu Gheorghiță: Ne așteptăm ca în următoarele săptămâni varianta Delta să devină dominantă. Avem deja focare la nivel de comunitate
23:12 - Alexandru Rafila: Problema noastră majoră – noi avem doar jumătate din numărul cetățenilor vaccinați față de restul țărilor UE. Dacă vor fi îmbolnăviri, ele vor fi în mod evident mai grave (VIDEO)
23:04 - Alexandru Rafila, despre al patrulea val al pandemiei: „Evident, și noi o să fim afectați. Dacă discutăm despre persoane vulnerabile care nu s-au vaccinat, s-ar putea să avem probleme” 
22:48 - Raluca Turcan: Pentru prima dată, anul acesta avem mai mulți copii născuți din părinți români în străinătate decât în România, ceea ce pentru noi este dramatic
22:39 - Detașamentul Sky Guardians al României a luminat cerul deasupra zonei de antrenament Bemowo Piskie din Polonia
22:19 - Alin Stoica, prefectul Capitalei: La medici și profesori ar putea exista cel puțin o recomandare fermă de vaccinare; se poartă discuții la nivel guvernamental. Susțin restricțiile pentru cei nevaccinați (VIDEO)