Ungaria a înregistrat cea mai mare inflație din ultimii 24 de ani

Ungaria a înregistrat cea mai mare inflație din ultimii 24 de ani
Foto: Hepta.ro / DPA Images / Marton Monus

Inflația din Ungaria a accelerat către cel mai înalt nivel din ultimii 24 de ani, iar banca sa centrală a mărit ratele dobânzilor cel mai mult din Uniunea Europeană, potrivit Bloomberg.

Ungaria, la cea mai mare inflație din ultimii 24 de ani

Prețurile de consum din Ungaria au crescut cu 13% în iulie 2022 comparativ cu perioada similară a anului trecut, depășind toate estimările din sondajul realizat de Bloomberg. Inflația de bază, care nu ia în calcul prețurile volatile de la mărfurile de bază, a fost chiar mai mare, de 16,7%, indicând că există presiuni inflaționiste pe scară largă în întreaga economie.

Bancherii centrali au majorat rata dobânzii de referință cu 800 de puncte în acest an, inclusiv cu 200 luna trecută, iar factorii de decizie fac eforturi să controleze inflația și să susțină forintul. Moneda națională ungară a avut a treia cea mai slabă prestație pe piețele emergente de la începutul invaziei ruse în Ucraina, depreciindu-se cu peste 8% în raport cu euro.

„Banca centrală nu are de ales decât să continue ciclul de creștere a ratei dobânzilor cu pași decisivi”, a declarat Mariann Trippon, economistă la CIB Banck a Intesa Sanpolo din Budapesta. Ea anticipează că rata dobânzii de referință ar putea să se majoreze cu 13% până la finalul anului, de la 10,75%, cât este în prezent.

Când vine vorba despre prețuri, ce este mai rău abia acum urmează pentru Ungaria. Dacă inflația din iulie a fost marcată de prețurile la alimente – prețurile la pâine și brânză au crescut cu peste 50% de la an la an – în lunile următoare probabil ea va fi dominată de situația din energie.

Demersurile făcute de guvernul ungar condus de Viktor Orban pentru a reduce cheltuielile bugetare și a face față problemelor din energie ar putea să împingă nivelul inflației la peste 20% în toamnă, estimează economistă Mariann Trippon.

Urmăriți B1TV.ro și pe