Alegeri în Ungaria. Viktor Orban, pe cale să obţină un nou mandat de premier

Alegeri în Ungaria. Viktor Orban, pe cale să obţină un nou mandat de premier

Zi importantă pentru viitorul Ungariei. Duminică au loc alegeri parlamentare, Viktor Orban, prim-ministrul naţionalist de dreapta, fiind favorit pentru un al treilea mandat de premier.
Maghiarii vor alege 199 de membri în Parlament, într-o singură rundă de alegeri.

La alegerile de duminică sunt aşteptaţi la urne 7,9 milioane de cetăţeni, care vor decide numele celor 199 de membri ai Parlamentului unicameral de la Budapesta pe baza unui sistem de vot mixt. Astfel, 106 de deputaţi vor fi aleşi prin vot uninominal în mod direct, iar ceilalţi vor fi desemnaţi pe baza votului pe liste, scrie news.ro.

Conform sondajelor de opinie, Fidesz – partidul premierului Viktor Orban – are şanse să obţină cel mult o majoritate simplă, rezultat susţinut şi de poziţia fruntaşă pe care o deţine formaţiunea în sondaje.

Viktor Orban, în vârstă de 54 de ani, este liderul din Uniunea Europeană cu a doua cea mai lungă perioadă de guvernare, după Angela Merkel în Germania.
Fidesz şi aliatul său social-democrat, Partidul Popular Creştin Democrat (KDNP), au câştigat mai bine de două treimi din Parlament la ultimele două alegeri, din 2010 şi 2014.