Ungaria ar putea rămâne fără bună parte din fondurile europene. Der Spiegel: Comisia Europeană e nemulțumită de angajamentele Guvernului Orban pe tema statului de drept

Ungaria ar putea rămâne fără bună parte din fondurile europene. Der Spiegel: Comisia Europeană e nemulțumită de angajamentele Guvernului Orban pe tema statului de drept
Guvernul Ungariei, condus de Viktor Orban, pare să nu fi convins Comisia Europeană că merită să primească în continuare fonduri europene. Foto: Hepta - Stringer

Comisia Europeană e nemulțumită de angajamentele asumate de guvernul condus de Viktor Orban, așa că va recomanda Consiliului Miniștrilor de Finanțe (Ecofin) să retragă fondurile europene în cazul Ungariei, informează cotidianul german Der Spiegel, citat de publicația maghiară HVG.

Ungaria ar putea rămâne fără o parte consistentă din fondurile europene

Până acum, Comisia Europeană era mai degrabă înclinată să nu suspende fondurile UE pentru Ungaria, dar surse citate de Der Spiegel afirmă că resursele vor fi, totuși, retrase din fondurile de coeziune ale acesti țări.

Amintim că, în septembrie, executivul comunitar a propus retragerea a aproape 70% din fondurile europene de coeziune destinate Ungariei deoarece nu avea certitudinea că acești bani vor fi protejați și nu vor fi deturnați prin acte de corupție.

Pentru a se asigura că va primi în continuare banii europeni, Guvernul Orban și-a asumat 17 angajamente menite să prevină corupția cu fonduri UE. Dar se pare că experții Comisie nu sunt mulțumiți și consideră că angajamentele sunt insuficiente.

Comisia Europeană va trebui să se pronunțe acum oficial dacă angajamentele maghiare sunt adecvate sau dacă recomandă în continuare retragerea fondurilor. Decizia finală va fi laută de Consiliul miniștrilor de Finanțe, pe 6 decembrie.

Mai mult, Guvernul Orban ar putea fi lăsat și fără banii din PNRR, cauza fiind legată tot de respectarea statului de drept.

Cum te poate lăsa corupția fără banii UE

Situația Ungariei servește drept exemplu negativ pentru România, mai ales în actualul context, când Comisia Europeană tocmai a recomandat ridicarea MCV în cazul țării noastre.

România nu va mai fi verificată în cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare, care s-a dovedit a fi deja depășit, ci va fi plasată, la fel ca restul statelor UE sub mecanismul general ce vizează respectarea statului de drept.

Asta înseamnă că dacă România va face pași înapoi în ce privește statul de drept sau lupta anticorupție, riscă să rămână fără fondurile europene, exact cum pățește acum Ungaria.

„Statul de drept va continua să fie monitorizat în România prin noul mecanism general aplicabil tuturor statelor membre (Rule of Law). Iar acest mecanism condiționează fondurile europene de angajamentele cu privire la statul de drept și reformele din Justiție”, a amintit, în acest context, Cătălin Drulă, președintele USR.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
16:33 - Doi adolescenți au fost executați public în Coreea de Nord după ce au distribuit filme străine
16:28 - Virgil Popescu (PNL): „Taxa pe soare e fake-news” / Cătălin Drulă (USR): Ministrul a spus niște minciuni. Ieșirile PSD-iștilor împotriva lui Popescu sunt ipocrite. La moțiune au făcut scut în jurul lui (VIDEO)
16:07 - Monica Anghel, răspuns tranșant la criticile fanilor: „Nu le-aș da un sfat femeilor să slăbească neapărat, dacă se simt bine în pielea lor și grase”
16:01 - O angajată a Primăriei Pașcani, acuzată de trafic de influență: ar fi primit aproximativ 45.000 de euro de la mai multe persoane cu scopul de a le rezolva solicitările
15:51 - Muncitorii români din Croația continuă protestele în Zagreb. N-au fost plătiți de două luni
15:50 - Primăria Brașov, amendată după accidentul în lanț din zona Dârste
15:38 - Cum funcționează contra propaganda ucraineană? Povestea unei tinere care vorbește cu mii de ruși în Telegram: „Sper că cel puțin câțiva oameni vor ajunge la ideea că ‘Soțul meu îmi este mai drag decât Herson'”
15:37 - Niculae Bădălău, arestat preventiv, a fost revocat de Parlament de la Curtea de Conturi (VIDEO)
15:29 - Preotul Vasile Bratie, despre venirea lui Moș Nicolae în copilăria sa: „Aveam nişte opinci roase de capră pe care nu puteam să le dăm cu cremă, dar le spălam şi le aşezam frumos lângă uşă”
15:27 - Ambasadorul Emil Hurezeanu, despre aderarea la Schengen: Președintele Austriei are o opinie favorabilă României. Decizia finală aparține guvernului, iar semnalele nu sunt optimiste