Ungaria ar putea rămâne fără bună parte din fondurile europene. Der Spiegel: Comisia Europeană e nemulțumită de angajamentele Guvernului Orban pe tema statului de drept

Ungaria ar putea rămâne fără bună parte din fondurile europene. Der Spiegel: Comisia Europeană e nemulțumită de angajamentele Guvernului Orban pe tema statului de drept
Sursa Foto: Hepta.ro/ Stringer

Comisia Europeană e nemulțumită de angajamentele asumate de guvernul condus de Viktor Orban, așa că va recomanda Consiliului Miniștrilor de Finanțe (Ecofin) să retragă fondurile europene în cazul Ungariei, informează cotidianul german Der Spiegel, citat de publicația maghiară HVG.

Ungaria ar putea rămâne fără o parte consistentă din fondurile europene

Până acum, Comisia Europeană era mai degrabă înclinată să nu suspende fondurile UE pentru Ungaria, dar surse citate de Der Spiegel afirmă că resursele vor fi, totuși, retrase din fondurile de coeziune ale acesti țări.

Amintim că, în septembrie, executivul comunitar a propus retragerea a aproape 70% din fondurile europene de coeziune destinate Ungariei deoarece nu avea certitudinea că acești bani vor fi protejați și nu vor fi deturnați prin acte de corupție.

Pentru a se asigura că va primi în continuare banii europeni, Guvernul Orban și-a asumat 17 angajamente menite să prevină corupția cu fonduri UE. Dar se pare că experții Comisie nu sunt mulțumiți și consideră că angajamentele sunt insuficiente.

Comisia Europeană va trebui să se pronunțe acum oficial dacă angajamentele maghiare sunt adecvate sau dacă recomandă în continuare retragerea fondurilor. Decizia finală va fi laută de Consiliul miniștrilor de Finanțe, pe 6 decembrie.

Mai mult, Guvernul Orban ar putea fi lăsat și fără banii din PNRR, cauza fiind legată tot de respectarea statului de drept.

Cum te poate lăsa corupția fără banii UE

Situația Ungariei servește drept exemplu negativ pentru România, mai ales în actualul context, când Comisia Europeană tocmai a recomandat ridicarea MCV în cazul țării noastre.

România nu va mai fi verificată în cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare, care s-a dovedit a fi deja depășit, ci va fi plasată, la fel ca restul statelor UE sub mecanismul general ce vizează respectarea statului de drept.

Asta înseamnă că dacă România va face pași înapoi în ce privește statul de drept sau lupta anticorupție, riscă să rămână fără fondurile europene, exact cum pățește acum Ungaria.

„Statul de drept va continua să fie monitorizat în România prin noul mecanism general aplicabil tuturor statelor membre (Rule of Law). Iar acest mecanism condiționează fondurile europene de angajamentele cu privire la statul de drept și reformele din Justiție”, a amintit, în acest context, Cătălin Drulă, președintele USR.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`