Guvernul maghiar al lui Viktor Orbán este „gata” să depună un proces împotriva Comisiei Europene, potrivit surselor citate de Politico.
Lupta din ce în ce mai directă dintre Bruxelles și Budapesta se concentrează în jurul unei amenzi masive impuse Ungariei pentru încălcarea legilor Uniunii Europene în materie de azil.
În iunie 2024, Curtea Europeană de Justiție (CEJ) a amendat Ungaria cu 200 de milioane de euro pentru încălcarea legislației UE privind azilul prin „reținerea ilegală” a solicitanților de azil și deportarea acestora înainte ca aceștia să poată face recurs la respingerea cererilor lor.
CEJ a hotărât că Ungaria a comis o „încălcare fără precedent și excepțional de gravă a dreptului UE” și trebuie să fie supusă consecințelor.
Gergely Gulyás, ministrul responsabil de biroul prim-ministrului Orbán, a anunțat joi, în cadrul briefing-ului săptămânal al guvernului, că ministrul UE din Budapesta, János Bóka, va negocia cu Comisia cu privire la amendă.
Gulyás a cerut ca, în loc de amendă, Ungaria să primească efectiv o rambursare parțială a numerarului, deoarece „a cheltuit 2 miliarde de euro pe acest [control la frontieră] fără nicio asistență financiară relevantă din partea Uniunii Europene”.
El a susținut că, în timp ce „alte țări au primit ajutor financiar pentru protecția frontierei Schengen”, fără a clarifica când s-a întâmplat acest lucru, Gulyás a spus că Ministerul Justiției din Ungaria va fi „pregătit să introducă un proces împotriva Comisiei”, pentru a rambursa costurile privind protejarea frontierelor UE.
Poziția dură a lui Orbán cu privire la migrație în timpul unui val de refugiați din 2015 a fost criticată de aliații UE. Pretinzând că „toți teroriștii sunt migranți”, Orbán a blocat o rută vitală de tranzit pentru solicitanții de azil care fug de război.
Gulyás a reiterat joi planul Ungariei de a trimite autobuze ale solicitanților de azil la Bruxelles, susținând că „dacă Bruxelles-ul vrea migranți, îi vor primi”.