Propagandă pe banii cetățenilor. Cum l-a ajutat presa de stat pe Viktor Orban să câștige alegerile

Propagandă pe banii cetățenilor. Cum l-a ajutat presa de stat pe Viktor Orban să câștige alegerile
Foto: express.co.uk

Manipularea și știrile false au fost la ordinea zilei în campanie electorală din Ungaria, susțin chiar jurnaliști ungari din rețeaua publică MTVA, pentru The Guardian.

Aceștia au povestit cum au transmis canalele de stat mesaje favorabile premierului Viktor Orban.

Jurnaliștii de la MTVA au susținut că rețeaua a pus accent pe știrile despre imigranți și despre legăturile pe care le-ar avea aceștia cu terorismul și criminalitatea. De exemplu, cu o zi înaintea alegerilor, postul M1 anunța eronat că atacul din orașul german Munster a fost comis de un terorist islamist.

Toată această expunerea se potrivea, firește, cu discursul anti-imigranți al premierului Viktor Orban.

”N-am mai trăit așa ceva, nici măcar la MTVA: a fost o minciună pe față”, a povestit unul dintre ziariști.

Și tot în acord cu declarațiile premierului, propaganda a relatat pe larg despre așa-zisul plan al lui George Soros de a distruge Ungaria.

”Cred că acest lucru a generat o atmosferă de teamă. Toleranța este criticată în mod frecvent, iar sentimentul anti-imigraționist este prezentat ca singura opinie validă”, a mai spus jurnalistul.

Cei care lucrau la știrile despre Viktor Orban primeau o listă de cuvinte-cheie.

”Uneori, editorul vorbea la telefon cu cineva și ne dicta întreaga știre. Nu știm cine era la celălalt capăt al firului”, a mărturisit un jurnalist.

Mai multe documente transmise din greșeală unor angajați ai MTVA și intrate în posesia The Guardian par să confirme această versiune.