Ungaria a sesizat Consiliul Europei în cazul cimitirului din Valea Uzului. „Dacă nu acţionăm destul de ferm, pot apărea insulte similare”

Ungaria a sesizat Consiliul Europei în cazul cimitirului din Valea Uzului. „Dacă nu acţionăm destul de ferm, pot apărea insulte similare”

Ungaria a solicitat Comitetului de Miniştri al Consiliului Europei să întocmească un raport în cazul Cimitirului din Valea Uzului, informează agenţia ungară de presă MTI.

Budapesta se așteaptă ca forul să stabilească faptul că Primăria Dărmăneşti şi-a depăşit atribuţiile şi a construit cruci de beton peste mormintele unor soldaţi maghiari. De asemenea, aceasta dorește readucerea cimitirului la stadiul iniţial, tot în baza unei decizii unitare a Comitetului.

„Sperăm ca astfel să fie evitate situațiile similare ce ar putea apărea pe teritoriul european. Dacă nu acţionăm acum destul de ferm, forţele naţionaliste pot fi încurajate şi pot apărea insulte similare şi în alte cimitire militare și, astfel, vor fi insultate și alte comunităţilor locale de minorităţi”, a declarat Attila Tilki, membru al delegației Ungariei în Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei.

Revendicat atât de CJ Harghita, cât și de CJ Bacău, Cimitirul Internațional al Eroilor Valea Uzului a fost subiectul unor ample dezbateri între cetățenii români de etnie maghiară, pe de o parte, și cei de etnie română, pe de altă parte.

În primăvara acestui an, Primăria Dărmăneşti a delimitat o parcelă, pe care a ridicat cincizeci de cruci de beton, în memoria unor soldaţi români necunoscuţi. În iunie, mai mulți români au forțat cordonul de jandarmi și au pătruns în cimitir pentru a participa la slujba de sfinţire ortodoxă a parcelei româneşti. Budapesta susține că, de fapt, sub respectivele cruci se află și osemintele unor ostași maghiari.