Uniunea Europeană nu trebuie să concureze cu NATO, susţine secretarul general al alianţei

Uniunea Europeană nu trebuie să concureze cu NATO, susţine secretarul general al alianţei

Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, a afirmat, marți, că eforturile Uniunii Europene din domeniul apărării nu trebuie să concureze cu cele ale NATO, potrivit publicației turce Yenisafak.

,,Am spus în repetate rânduri că eforturile U.E nu trebuie să concureze cu NATO, nu trebuie să se suprapună NATO, deoarece NATO rămâne piatra de temelie pentru securitatea europeană”, a declarat Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg, înaintea reuniunii Consiliului Afaceri Externe al UE.

Totodată, secretarul general al NATO a salutat nivelurile de cooperare fără precedent dintre UE și NATO. Jens Stoltenberg a mai declarat că NATO și UE cooperează în mai multe domenii, precum cel maritim, cel al securității cibernetice sau cel privind combaterea războiului hibrid.

„O apărare europeană puternică poate contribui la o repartizare mai echitabilă a sarcinilor în cadrul NATO (…) Sunt foarte încântat că NATO și UE pot colabora mult mai strâns decât au făcut-o vreodată”, a adăugat oficialul.

În plus, Stoltenberg a spus că eforturile UE în domeniul apărării pot completa NATO, precum și sprijinul acordat dezvoltării noilor capacități NATO și abordările fragmentate ale pieței UE a apărării. Nu în ultimul rând, el a subliniat că geografia și banii sunt fapte care nu pot fi ignorate.

Declarația vine în contextul în care cancelarul Germaniei, Angela Merkel, și președintele Republicii Franceze, Emanuel Macron, au conturat public inițiativa înființării unei armate europene.

Ultima oră
18:45 - Elisabeta Lipă, despre premiile sportivilor medaliați: La noi, statul suportă grosul, dar afară au sponsori care le asigură un trai decent toată viața dacă reușesc să cucerească titlul olimpic (VIDEO)
18:26 - Elisabeta Lipă, pe B1 TV: Nu există niciun plan de investiții, fiecare ne descurcăm cum putem. Avem copii talentați, dar ei trebuie descoperiți, finanțați și îndrumați către sportul de înaltă performanță (VIDEO)
17:50 - Pfizer și Moderna au majorat prețurile la vaccinurile furnizate către UE. Cât costă o doză și cât ar urma să încaseze producătorii de seruri anti-COVID-19 în 2022, conform estimărilor de moment
17:18 - Siegfried Mureșan, la Vrancea: E foarte important ca în următorii patru ani România să fie condusă conform voinței PNL
17:01 - Ediție specială „360 de grade”, cu Alina Bădic. Alimentația de sezon, ce putem să consumăm ca să ne simțim mai bine și să ne hidratăm (VIDEO)
16:33 - Klaus Iohannis, la „Săptămâna Haferland”: Ca stat profund atașat idealurilor de diversitate și unitate europeană, România este locul în care diversitatea etnică, religioasă și culturală este respectată (VIDEO)
16:00 - Traficul din București, blocat de un șofer de 90 de ani. Bătrânelul a uitat să se întoarcă acasă
14:35 - Maia Sandu a urcat pe Vârful Moldoveanu. Imaginea cu președintele Republicii Moldova în România, devenită virală (FOTO)
13:59 - Alegeri în PNL. Ludovic Orban: „Indiferent de câți vor fi în jurul meu, voi da bătălia până la capăt”
13:21 - Datele COVID-19 în România, în ultimele 24 de ore: 153 de noi infectări, 5 decese. Cele mai multe noi cazuri, în București și Ilfov