Uniunea Europeană, OPTIMISTĂ cu privire la prezervarea Tratatului privind Forţele Nucleare Intermediare (INF)

Uniunea Europeană, OPTIMISTĂ cu privire la prezervarea Tratatului privind Forţele Nucleare Intermediare (INF)
Foto: Federica Mogherini (Inquam Photos / Octav Ganea)

Federica Mogherini, Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, s-a declarat încrezătoare că se va găsi totuşi o cale pentru menţinerea şi implementarea deplină a Tratatului privind Forţele Nucleare Intermediare (INF), relatează Agerpres.

Subiectul urmândfi abordat în discuţiile pe care Federica Mogherini le va avea cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg..

Oficialul euopean s-a arătat optimistdeşi, în decembrie 2018, președintele american Donald Trump a dat Moscovei un ultimatum de 60 de zile pentru a se conforma Tratatului INF. În caz contrar, urmând a retrage din tratat.

Avertismentele din decembrie nu fuseseră, însă, primele, încă din 2017, Moscovei find înaintate mai multe solicitări – uneori prin intermediul NATO – cu privire la respectarea Tratatul privind forţele nucleare intermediare (INF).

Principala îngrijorare fiind legată de rachetă Novator 9M729, care se estimează că ar avea o rază estimată între 500 şi 5.500 de kilometri (încălcând astfel prevederile tratatului).

De cealaltă parte, Moscova a negat de fiecare dată orice încălcare a tratatului.

Tratatul Forțelor Nucleare Intermediare (INF) a fost semnat în 1987 între președintele american de la acea dată, Ronald Reagan, și liderul Uniunii Sovietice, Mikhail Gorbachev.

Foto: Jens Stoltenberg, Secretarul general al NATO (sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea)

Urmăriți B1TV.ro și pe
`