Urne deschise pentru catalani: Aceștia votează într-o consultare cu valoare simbolică asupra independenţei

Urne deschise pentru catalani: Aceștia votează într-o consultare cu valoare simbolică asupra independenţei
Foto: telegraph.co.uk

Catalanii au început să voteze duminică cu privire la independenţa regiunii lor, o consultare simbolică fără valoare legală dar foarte aşteptată, organizată în pofida faptului că a fost interzisă la solicitarea autorităţilor de la Madrid, transmite BBC.
Secţiile de votare au fost deschise la ora locală 9.00 (10.00, ora României), aşa cum era prevăzut, au constatat jurnalişti AFP.

Unele secţii au fost deschise în aplauzele votanţilor, care urmează să răspundă la două întrebări, şi anume „Vreţi Catalonia să fie stat?”, iar dacă da, „Vreţi să fie independent?”.

Tribunalul Constituţional, sesizat de către Guvernul Spaniei, a anunţat anterior suspendarea scrutinului simbolic, destinat să înlocuiască un referendum interzis deja de către justiţia spaniolă.

Madridul crede că este vorba despre un referendum fără denumire, un tip de consultare care poate fi organizată doar de către statul spaniol şi a subliniat că doar împreună spaniolii se pot pronunţa cu privire la viitorul ţării.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
23:47 - Nelu Cortea și Cătălin Bordea au câștigat America Express 2023! Premiul încasat de cei doi după ce au parcurs „Drumul Aurului”
23:28 - Netanyahu l-a demis pe ministrul apărării, primul membru de top din partidul premierului israelian care a cerut oprirea reformei judiciare
23:10 - Alina Mungiu-Pippidi: Mă îndoiesc că generalul Ciucă există. Ar fi un total dezastru electoral să fie candidatul PNL la prezidențiale. Liberalii se scufundă și pentru că sunt lipsiți de orice fel de lideri (VIDEO)
22:46 - Un magazin complet digitalizat, în teste la Carrefour: „Clienții pot face cumpărăturile în 20 de secunde”
22:29 - Alina Mungiu-Pippidi: De la început, Iohannis a așteptat să i se spună de la Bruxelles ce să facă în majoritatea problemelor de politică externă (VIDEO)
22:07 - Marcel Ciolacu: PNL nu e prea confortabil în acest moment în sondajele de opinie
21:39 - Rapidistele exultă după calificarea în sferturile Ligii Campionilor: „A fost în top 3 cele mai nebune jocuri din carieră” / „Satisfacția este enormă” / „Vreau ca atât noi, cât și CSM București să ajungem în Final Four”
21:13 - Sorana Cîrstea e în optimi la Miami! Românca a reușit un nou meci mare și și-a egalat cel mai bun rezultat la turneul WTA 1000 din SUA
21:06 - Marcel Ciolacu: Aș vrea o tendință mai mare către acest patriotism economic în viitorul program de guvernare / O să venim cu o schemă de încurajare a producției de produse alimentare în România
20:39 - Expert antidrog: Traficul și consumul de droguri se împletesc cu alte fenomene infracționale grave și prezintă un pericol pentru societate / În ultimii ani, au venit intens părinții către organele de aplicare a legii (VIDEO)