Urne deschise pentru catalani: Aceștia votează într-o consultare cu valoare simbolică asupra independenţei

Urne deschise pentru catalani: Aceștia votează într-o consultare cu valoare simbolică asupra independenţei
Foto: telegraph.co.uk

Catalanii au început să voteze duminică cu privire la independenţa regiunii lor, o consultare simbolică fără valoare legală dar foarte aşteptată, organizată în pofida faptului că a fost interzisă la solicitarea autorităţilor de la Madrid, transmite BBC.
Secţiile de votare au fost deschise la ora locală 9.00 (10.00, ora României), aşa cum era prevăzut, au constatat jurnalişti AFP.

Unele secţii au fost deschise în aplauzele votanţilor, care urmează să răspundă la două întrebări, şi anume „Vreţi Catalonia să fie stat?”, iar dacă da, „Vreţi să fie independent?”.

Tribunalul Constituţional, sesizat de către Guvernul Spaniei, a anunţat anterior suspendarea scrutinului simbolic, destinat să înlocuiască un referendum interzis deja de către justiţia spaniolă.

Madridul crede că este vorba despre un referendum fără denumire, un tip de consultare care poate fi organizată doar de către statul spaniol şi a subliniat că doar împreună spaniolii se pot pronunţa cu privire la viitorul ţării.

Ultima oră
10:24 - Laurențiu Reghecampf ar fi stabilit termenul pentru divorțul de Anamaria Prodan. Ultimatum pentru impresară
09:34 - Furtunile au produs pagube majore în Moieciu. Zeci de turiști au rămas izolați, după ce drumul principal a fost distrus
09:15 - Un român din Dolj a săpat în curte pentru o piscină. Dar, ce a găsit îngropat acolo, l-a lăsat mască! S-a îmbogăţit pe loc!
08:39 - Care este starea de sănătate a lui Benone Sinulescu. Anunț important pentru fanii artistului
08:19 - De astăzi, românii nevaccinați anti-COVID-19 care se întorc din Grecia sunt obligați să intre în carantină
23:58 - Incendiu la groapa de gunoi a municipiului Arad, în zona CET. A fost emisă avertizare RO-ALERT pentru localitățile de pe direcția de propagare a fumului (FOTO)
23:47 - Un copil de 4 ani a murit, după ce mașina condusă de mama lui s-a răsturnat într-un pârâu din Caraș-Severin. Femeia nu avea permis, iar în mașină se mai aflau alți trei copii ai săi
23:22 - Urși filmați pe străzile localității Borca. IJJ Neamț: De fiecare dată când sunt martorii unor astfel de situații, cetățenii să sune la 112 și să nu încerce să se apropie (VIDEO)
22:59 - O fetiță de 5 ani a murit și o altă fată, de 6 ani, a fost rănită în județul Mureș. Un copac smuls de furtună a cazut peste ele
22:34 - Al treilea weekend de proteste în Franța: Mii de oameni au ieșit pe străzile Parisului pentru a reclama extinderea certificatului verde și obligativitatea vaccinării pentru personalul sanitar. Au existat și ciocniri (VIDEO)