Urșii polari au copiat comportamentul celor din România care se plimbă prin localități în căutarea hranei. Aceștia resimt foarte tare efectele încălzirii globale care a dus la topirea banchizelor.
Svalbard, o insulă din Oceanul Arctic, care se află între Norvegia și Polul Nord, este afectată de încălzirea globală, iar banchizele s-au topit. Urșii polari și-au schimbat comportamentul și încearcă să se adapteze acestor consecințe și merg spre zonele locuite, informează știrileprotv.
Pe această insulp sunt în jur de 3.000 de oameni și aproximativ același număr de urși polari în toată zona Mării Barents care sunt to mai flămânzi.
Ghizii montani oferă câteva sfaturi persoanelor care vor să meargă în această zonă pentru că întâlnirea cu un urs polar este și un moment periculos, nu doar fascinant.
„Pistolul de semnalizare este cel mai util lucru pe care îl vei folosi, aproape nimeni nu va trage cu pușca spre un urs polar, se folosesc pistoale de semnalizare. Ele emit un semnal sonor puternic și o lumină intensă roșie, pentru a-i speria (n.r. pe urși)”, a spus un ghid montan.
S-a întâmplat și tragedii provocate de urșii polari. Un olandez a fost ucis de un urs polar în Spitsbergen. În urma întâmplării tragice, localnicii au învățat să fie mai precauți, dar continuă să respecte urșii polari.