Vaccinată cu AstraZeneca la prima doză, Angela Merkel a primit Moderna la rapel

Vaccinată cu AstraZeneca la prima doză, Angela Merkel a primit Moderna la rapel
foto: Hepta.ro / DPA Images / Kay Nietfeld

Cancelarul german Angela Merkel a fost vaccinată cu Moderna la rapelul anti-COVID-19, deși prima doză îi fusese administrată din serul de la AstraZeneca, a precizat un purtător de cuvânt al guvernului federal german, potrivit BBC.

Experții consideră că îmbinarea dozelor din vaccinuri anti-COVID-19 diferite ar putea fi o idee bună, însă este prea devreme pentru a da un verdict cert.

Angela Merkel a primit Moderna la rapel, deși la prima doză fusese vaccinată cu AstraZeneca

În vârstă de 66 de ani, cancelarul Germaniei a efectuat rapelul în urmă cu câteva zile, când i-a fost administrat vaccinul Moderna. În aprilie, la primă doză, fusese utilizat serul de la AstraZeneca.

În martie, Germania și alte state europene au oprit vaccinarea cu AstraZeneca, pe fondul unor suspiciuni legate de apariția unor evenimente trombotice la persoanele imunizate cu acest ser.

Germania a restricționat temporar utilizarea Vaxzevria, însă în prezent îl oferă către toți adulții, potrivit Deutsche Welle.

După un start lent, campania germană de vaccinare a accelerat în ultimele săptămâni. Mai bine de jumătate din populația țării a fost vaccinată măcar cu o doză.

În luna aprilie, purtătorul de cuvânt al Angelei Merkel publica o fotografie cu certificatul de vaccinare al cancelarului german.

Mai multe studii au cercetat îmbinarea dozelor de vaccin anti-COVID-19 de la producători diferiți. În Marea Britanie, o lucrare a arătat că adulții au mai multe șanse să înregistreze reacții adverse ușoare sau moderate dacă sunt combinate doze din AstraZeneca și Pfizer.

Alte țări au analizat această posibilitate pe fondul lipsei de vaccin, dar și pentru a spori protecția conferită de ser, transmite Reuters.

Provinciile canadiene Ontario și Quebec au anunțat că plănuiesc să îmbine vaccinurile în viitorul apropiat, în contextul incertitudinii legate de aprovizionarea cu serul de la Oxford-AstraZeneca, dar și al îngrijorărilor legate de apariția evenimentelor trombotice.

Experții consideră că îmbinarea dozelor ar putea spori imunitatea chiar și împotriva noilor variante. Totodată, ar conferi o mai mare flexibilitate campaniilor de vaccinare.

Inițial, Germania a limitat utilizarea AstraZeneca doar la persoane cu vârste mai mici de 60 de ani, invocând lipsa studiilor de eficacitate în cazul grupelor mai înaintate. În aprilie, autoritățile au inversat decizia și au oferit serul către toți adulții – la câteva săptămâni, Angela Merkel primea prima doză.

Recent, Germania a recomandat folosirea unui alt vaccin la rapel în cazul persoanelor cu vârste mai mici de 60 de ani care au fost vaccinate cu AstraZeneca la prima doză, ca măsură de precauție după depistarea unor tromboze la un grup de tineri. Deși Angela Merkel nu se încadrează în această categorie de vârstă, la a doua doză i-a fost administrat Moderna.