Valul 5, înalt și îngust precum un perete!

Valul 5, înalt și îngust precum un perete!
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Carantina, bat-o Vi(e)na! Durata carantinei se scurtează și în Austria la fel ca și în Germania. Deja după cinci zile este permisă testarea și în cazul însănătoșirii, eliberarea din carantină!

Deocamdată nu se întrevede un nou lockdown. Este probabil răspunsul adecvat la noua situație pandemică sub imperiul virusului Omicron. De Bobotează, au fost raportate 8.853 de infectări noi, cu o zi înainte fiind aproape 10.000 de cazuri. Săptămâna viitoare, sunt așteptate 15.000-20.000 de noi infecții zilnice.

Guvernul federal austriac a înăsprit noile reguli dar și sancțiunile ce-și propun, este adevărat treptat și cu întârziere, să mai atenueze impactul virusului Omicron. Un cotidian care apare în capitala Austriei a publicat un sondaj conform căruia 2/3 din intervievați nu sunt convinși de oportunitatea acestor măsuri, deși Viena nu prea mai face o mare diferență între vina unora (puțini) de a nu se fi încă vaccinat și cei mai bine de 70% care au făcut-o deja, mulți chiar și de trei ori (booster).

Obligativitatea vaccinării începând din martie 2022, fiind o decizie politică anterioară, luată deja pe repede înainte, se va rediscuta pe 21.01.2022.

Guvernul federal, prefecții – ca organe alese de conducere a celor nouă landuri austriece – cât și experții care realizează, alături de medici, coordonarea la nivel național a combaterii crizei Covid19, au dezbătut zile în șir. Cotidianul vienez KURIER relatează despre o situație tensionată și evident nu doar politic deoarece Austria se confruntă deja cu un val enorm de infecții cu noua variantă de virus. Un așa-zis val ce va fi de fapt abrupt…, precum un perete. Se speră ca și durata să fie atât de scurtă, pe cât de… îngust și înalt peretele statistic!

Comerțul non food va fi obligat sub sancțiuni drastice (inclusiv închiderea magazinelor!) să controleze ca doar cei vaccinați și cei trecuți prin boală să îi treacă pragul, comercial vorbind. Obligativitatea controlului efectuat de către comercianți este o măsură absolut nouă! Se vor aplica interdicții temporare de acces acelora care, în cazul unor încălcări grave și repetate ale măsurilor anti COVID, refuză măsurile de prevenție! Astfel lockdown-ul pentru nevaccinați de fapt continuă și se înăsprește din 3 februarie 2022. S-a decis și creșterea semnificativă a penalităților pentru aceste contravenții.

Pe viitor, nu vor mai fi definite legal drept așa-zise „persoane de contact” aceia care au fost deja imunizați de 3 ori sau dacă cei implicați au purtat măști de tipul FFP2 atunci când au avut contact cu o persoană infectată, decizie valabilă și pentru copiii care nu sunt încă vaccinați.

Au fost decise și noi reglementări pentru măștile de protecție, Homeoffice, Green Pass-ul electronic:
1. Mască FFP2 este recomandată a se purta și în aer liber, doar acolo însă unde nu este posibilă respectarea unei „distanțe sociale” de 2 metri, de exemplu în zone pietonale, la întruniri de grup etc. (excepție pentru rudele apropiate, partenerii și copiii).
2. Landurile federale austriece pot declara ca fiind obligatorie purtarea măștii și în locurile foarte frecventate.
3. Ori de câte ori este posibil, lucrul de acasă (home office) devine regula și nu mai e doar excepția.
4. Valabilitatea „Green Pass”, certificatul ce atestă vaccinarea, se reduce la 6 luni (începând de la 1 februarie) pentru cei vaccinați doar cu două doze! Cei ce au fost înțepați și cu booster-ul rămân la nouă luni, durata certificatului electronic Covid19!

Cancelarul federal Karl Nehammer (partidul popular, ÖVP) e de părere că Austria va trebui să se aștepte la o creștere bruscă a noilor infecții, cu mult peste 20.000 de noi infecții pe zi. În 90% din cazuri, statistic vorbind, vaccinurile protejează eficient împotriva unui curs sever al bolii a mai adăugat Nehammer.
https://kurier.at/politik/inland/nach-gecko-sitzung-was-entscheiden-bund-und-laender-heute/401862947
https://kurier.at/politik/inland/nach-gecko-sitzung-was-entscheiden-bund-und-laender-heute/401862947

Ultima oră
14:14 - Jucătoarea lui Darren Cahill a produs surpriza zilei la Australian Open. Victorie în trei seturi cu Naomi Osaka, multiplă câștigătoare de Grand Slam
14:06 - Prognoza meteo pentru finalul lui ianuarie și luna februarie 2022. Zile geroase la începutul intervalului, când vin temperaturile de primăvara
14:02 - CORONAVIRUS | O localitate din Timiș are cea mai mare incidență – 27,83. Cum e situația la nivel național
14:00 - MAE: Solicitarea Rusiei de a reduce postura NATO în statele care au aderat după 1997 a fost deja respinsă fără echivoc ca inacceptabilă de către NATO. România va continua să susțină ferm importanța întăririi Flancului Estic
13:52 - Alexandru Rafila: Centrele ambulatorii de evaluare sunt destinate pacienților pozitivi, care au astfel ocazia să facă o investigație completă. Tratamentul antiviral administrat la timp este esențial (VIDEO)
13:38 - Marcel Ciolacu: Programul lui Alexandru Rafila începe să se vadă / Liderul PSD, către ministrul Sănătății: Indiferent cât veți fi de atacat, să mențineți același ritm! (VIDEO)
13:15 - Peste 170 de centre de evaluare a pacienților COVID, deschise în toată țara. HARTA
13:14 - Alexandru Rafila: Cel mai greu lucru de îndeplinit ține de recâștigarea încrederii oamenilor. Guvernul și premierul sprijină acest demers, iar asta demonstrează că politizarea sănătății e ceva greșit (VIDEO)
13:13 - Peste 5.400 de pacienți COVID-19 în spitale, cu 460 în plus față de ziua precedentă / Aproape 20.000 de cazuri noi la nivel național și 49 de decese în 24 de ore
12:58 - Cosmin Cristian Viașu a murit. Senatorul USR avea doar 45 de ani