„Valul roșu” nu a mai ajuns la mal. Republicanii anticipau o victorie de zile mari la alegerile din SUA, dar realitatea de la urne a fost alta

„Valul roșu” nu a mai ajuns la mal. Republicanii anticipau o victorie de zile mari la alegerile din SUA, dar realitatea de la urne a fost alta
Foto: Hepta.ro / Abaca Press / AA/ABACA

Sondajele îi dădeau pe republicani mari favoriți la alegerile intermediare din SUA, astfel că dreapta americană anticipa o victorie electorală răsunătoare, însă scrutinul de marți nu a confirmat mult-așteptatul succes.

„Valul republican” la alegerile din SUA nu s-a mai produs

Alegerile intermediare s-au dovedit mai problematice decât credeau republicanii, iar mult-vehiculatul „val roșu” nu a mai ajuns la mal, spune The Washington Post.

Republicanii au rămas încrezători că, odată ce numărătoarea va fi finalizată, vor controla Camera Reprezentanților SUA, cu toate că o vor face cu o majoritate care nu s-a ridicat la nivelul proiecțiilor. Senatul, însă, încă se joacă, existând în continuare un număr de mandate nerevendicate și care probabil își vor afla titularul abia peste câteva zile.

Tiparul alegerilor s-a creionat rapid, în condițiile în care mandatele pe care republicanii sperau că le vor lua de la democrați au fost decise în curse agonizant de strânse, iar unele nu în favoarea lor. Așa s-a întâmplat și în Virgina, unde democratul Abigail Spanberger a fost reales în Camera Reprezentanților, dar și în Rhode Island, unde câștigător a fost democratul Seth Magaziner.

În cursa din Georgia pentru Senatul SUA, democratul Raphael Warnock, senator în exercițiu, și republicanul Herschel Walker au fost într-o remiză virtuală toată seara.

Algerile intermediare – sau la jumătatea mandatului – sunt considerate un soi de referendum pentru președintele SUA, însă exercițiul electoral din acest an a fost unul neobișnuit și poate fi văzut ca un referendum și pentru republicani, și pentru America în sine, spune The Washington Post.

A fost primul scrutin după atacul de la Capitoliu din 6 ianuarie 2021, dar și primul după decizia Curții Supreme privind Roe vs. Wade, o decizie care a eliminat protecția constituțională a avortului și le-a oferit statelor americane competența de stabili propriile reguli în materie.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`