Verificări făcute de Ministerul rus de Interne, după demisia unui consilier al lui Vladimir Putin

Verificări făcute de Ministerul rus de Interne, după demisia unui consilier al lui Vladimir Putin
Verificări făcute de Ministerul rus de Interne, după demisia unui consilier al lui Vladimir Putin. Sursa: Hepta/ Sputnik / Ekaterina Chesnokova

Ministerul rus de Interne demarează o serie de verificări după demisia lui Valentin Iumașev, ginerele fostului lider rus Boris Elțin, care l-a ajutat pe Vladimir Putin să ajungă la putere.

Iumașev a fost un consilier neplătit cu influență limitată asupra luării deciziilor lui Putin, dar plecarea sa înlătură una dintre ultimele legături din interiorul administrației lui Putin cu guvernarea lui Elțin, o perioadă de reforme liberale și de deschidere a Rusiei către Occident.

De ce a demisionat Iumașev

Alexandr Drozdov, directorului Centrului Elțîn în cadrul căruia activează și ginerele primului președinte al Rusiei de după destrămarea Uniunii Sovietice, a susținut că plecarea lui Iumașev nu are legătură cu „operațiunea militară specială din Ucraina”, ci cu starea sa de sănătate.

„Pot spune cu siguranță absolută că [plecarea lui Iumașev] nu are nicio legătură [cu desfășurarea „operațiunii militare speciale” din Ucraina]”, a declarat acesta.

Drozdov mai afirmă că Iumașev „se pregătea pentru asta de mult timp din cauza stării sale de sănătate”, situație la care s-ar fi adăugat perioadele lungi de izolare în care sunt nevoiți să stea oficialii care intră în contact cu președintele Vladimir Putin.

„Acum se află la Moscova, dar cu toate acestea s-a concentrat exclusiv pe treburile centrului, ei bine, are și niște responsabilități”, a mai spus directorul Centrului Elțîn despre Iumașev în cadrul unui interviu acordat televiziunii RTVI și care a fost citat de agenția Interfax.

Verificări după demisia consilierului lui Putin

După demisia lui Iumașev, agenți ai Centrului pentru Combaterea Extremismului (poreclit „Departamentul E” la Moscova) din cadrul Ministerului rus de Interne au efectuat percheziții la Centrul Elțîn.

Drozdov susține că angajații „Departamentului E” l-au vizat pe șeful organizației neguvernamental „Memorial” din Ekaterinburg, care a participat la unul dintre evenimentele Centrului Elțîn și că perchezițiile nu au fost făcute „în centrul prezidențial și nici în conferință”.

Iumaşev conducea administraţia prezidenţială în 1997 când Vladimir Putin, fost agent KGB care primise o funcţie de importanţă medie în administraţia prezidenţială cu un an înainte, a fost promovat în funcţia de şef-adjunct al acestei administraţii.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
00:08 - Joe Biden, prima reacție după percheziția efectuată de FBI la reședința lui Donald Trump: „Știm că sunt unii care se concentrează mai mult pe căutarea puterii”
23:49 - Deși în conflict din cauza alegerilor, fostul vicepreședinte Mike Pence îl susține pe Trump în legătură cu percheziția FBI
23:46 - Rusia acuză SUA de „escaladare inutilă și nerezonabilă” privind tratatul pentru reducerea armamentului strategic: „A arătat ca o provocare fățișă”
23:23 - Turiști români, amendați după ce au fost prinși pe aeroport cu nisip, pietre și scoici, furate de pe plajele din Sardinia
23:17 - Picturi cu Mihai Viteazul și stemele Regatului României, descoperite la renovarea Universității de Medicină din Târgu Mureș. Erau „sub actuala zugrăveală”, spune rectorul (FOTO)
23:05 - Detaliile crimei din Argeş şochează anchetatorii! „Este dramatic!”
23:00 - Banchiza din Antarctica a ajuns la cea mai mică suprafaţă înregistrată vreodată, în istoria măsurătorilor din satelit
22:49 - Președinta Asociației Medicilor de Familie București-Ilfov, despre anunțul lui Alexandru Rafila: Ne dă peste cap toate programările. Un coleg a primit 380 de mesaje într-o zi de la pacienți după anunț (VIDEO)
22:20 - UPDATE: Masacru în Argeş. Cinci oameni ucişi de un bărbat cu probleme psihice!
22:07 - Suporterii lui CSA Steaua i-au cerut demisia lui Vasile Dîncu. Ultrașii au trecut și la amenințări: „N-am scăpat de Gigi ca să dăm de voi. Ori vă faceți treaba, ori va fi război” (FOTO)