Viața rușilor înainte și după război: Ce spun angajații companiilor străine din Rusia, de la Zara la H&M

Viața rușilor înainte și după război: Ce spun angajații companiilor străine din Rusia, de la Zara la H&M
Foto: Pixabay.

După ce companiile străine au suspendat furnizarea de bunuri către Rusia, peste un milion de oameni au rămas fără muncă. Adevărat, ar fi mai corect să spunem: nu „au fost lăsați fără loc de muncă”,  deoarece încă nimic nu s-a schimbat în cartea de muncă, iar salariul vine în mod regulat pe card, relatează peopletalk.

Angajații Zara, forțați să lucreze pentru o platformă de vânzări online

De aproximativ cinci luni, angajații marilor companii străine care nu își pierd speranța de a relua munca pe piața rusă primesc plăți fie în cuantumul salariului minim (1.096 de lei, pe lună la Moscova), fie 2/3 din salariu, în functie de vechimea. Cu toate acestea, nimeni nu e sigur că acest lucru va continua mult timp.

La mijlocul lunii iulie, canalul de telegram al  Kseniei Sobchak „The Bloody Lady” a scris că angajații Zara au fost forțați să lucreze în depozitele Wildberries din regiunea Moscovei. Ei spun angajații  au fost obligați să împacheteze și să descarce mărfuri.

Cu toate acestea, potrivit angajaților înșiși, munca pe baza pieței din orașul Podolsk a durat aproximativ două săptămâni și acum s-a încheiat de mult, iar fiecare tură a fost plătită în plus față de salariu. De exemplu, într-o zi lucrătoare, un angajat a primit aproximativ 3 mii de ruble.

Situația este destul de diferită în cazul companiilor străine care continuă să opereze în Rusia. Așadar, în grupul italian Benetton (United Colors of Benetton, Sisley) cu o zi înainte, marfa a apărut în întregime, așa cum a fost comandată. Și acum este unul dintre puținele branduri de modă care poate oferi de lucru pe piață.

Unele magazine continuă să lucreze, în ciuda sancțiunilor

„Când Inditex s-a închis, ne-am îngrijorat că suntem următorii, dar totuși încă lucrăm. Singurul comentariu de la sediul central din Italia a fost că se vor uita la reacția societății. Dacă apar izbucniri negative în direcția companiei în toată țara, vom fi închise.

În general, Benetton din Rusia generează foarte puține venituri pentru compania principală. Rețeaua nu are doar magazine de îmbrăcăminte, ci și alte proiecte: autostrăzi, cafenele la marginea drumurilor, iar asta le aduce mult mai mult profit, și, de fapt, Benetton ar fi putut fi închisă, nu ar fi pierdut mare lucru din asta. Dar conducerea ne apără în continuare, pentru că fondatorul companiei vrea să păstreze afacerile rusești”, spune Olga, o angajată din Rusia.

„Acum ne pregătim de vânzări și reamenajăm marfa. Până acum, nu există răspunsuri clare la întrebarea cum vom lucra. Dar vestea că totul va fi vândut la jumătate de preț este un fake. Nu s-a vorbit despre asta. După cum a arătat practica, în ciuda faptului că facem parte dintr-o echipă mare, probabil vom afla că vom fi concediați cu toții în condiții de egalitate cu toți ceilalți. Cu toate acestea, managementului îi pasă de sănătatea noastră mintală și încearcă în toate modurile posibile să ne înveselească. De exemplu, la început am avut antrenamente cu un psiholog.

După ce magazinele s-au închis, plățile au fost minime. Aceștia nu sunt banii pe care i-am primit în timpul lucrului cu normă întreagă. Da, acesta este un bonus frumos, dar cu siguranță nu este mijloacele de a trăi”, spune Elizaveta, Consultant vânzări H&M.

Urmăriți B1TV.ro și pe