Victor Ponta, despre aprobarea cotelor obligatorii de imigranți la Consiliul JAI: Consiliul European poate să schimbe în tot sau în parte decizia de astăzi

Victor Ponta, despre aprobarea cotelor obligatorii de imigranți la Consiliul JAI: Consiliul European poate să schimbe în tot sau în parte decizia de astăzi
Foto: gov.ro

Premierul Victor Ponta a afirmat marți seară că miercuri Consiliul European „poate să schimbe în tot sau în parte” decizia Consiliului extraordinar JAI referitoare la cotele obligatorii de refugiați, informează Agerpres.

„Am fost în minoritate și votul a decis altceva. Mai mult de atât nu aș vrea să comentez pentru că mâine domnul Iohannis merge la Consiliul European și poate schimbă domnia sa acolo. (…) Consiliul European e cel care ia deciziile cele mai mari că acolo sunt șefii de guvern, plus domnul Iohannis și cu președintele Franței, restul sunt prim-miniștri acolo. La JAI sunt miniștri de Interne. Sigur că mâine Consiliul European poate să schimbe în tot sau în parte decizia de astăzi (…). Eu sper (…) că mai se pot negocia anumite lucruri. Putem să discutăm după ce mâine seară domnul Iohannis va spune ce s-a decis la Consiliul European”, a declarat premierul la România TV.

„Problema se pune de capacitatea noastră logistică și de capacitatea de a-i integra în societate. Nu cred că ideea este să luăm niște oameni și să-i ținem undeva închiși, că nu așa se face. Ideea este de a încerca să le oferim un mod de viață până când se pot întoarce în țările lor. Ceea ce astăzi, când vorbim, nu avem o asemenea experiență. Nu suntem America sau Franța, care să fi avut o experiență… populații importante de integrat în România, dimpotrivă”, a mai spus Victor Ponta.

Uniunea Europeană a aprobat marți cu „o largă majoritate” cotele obligatorii de refugiați, astfel că 120.000 de persoane vor fi repartizate între țările UE.

România, Cehia, Slovacia şi Ungaria au votat, în Consiliul UE pentru Justiţie şi Afaceri Interne, împotriva sistemului de relocare a imigranţilor conform unor cote obligatorii.