Victorie categorică în alegerile parlamentare din Serbia, pentru partidul președintelui Aleksandar Vucic

Victorie categorică în alegerile parlamentare din Serbia, pentru partidul președintelui Aleksandar Vucic
Foto: Președintele Serbiei (sursă: Facebook)

Victorie categorică obținută în alegerile parlamentare din Serbia de către Partidul Sârb al Progresului (SNS) al preşedintelui Aleksandar Vucic. Formațiunea a câştigat cu 63.4% alegerile parlamentare care au avut loc duminică şi care au fost parţial boicotate de opoziţie, informează dpa, citată de Agerpres.

Partenerul de coaliţie guvernamentală, Partidul Socialist al Serbiei (SPS) al ministrului de externe Ivica Dacic, a obţinut 10.3%.

Formaţiunea de opoziţie SPAS – Salvare a primarului unei municipalităţi a Belgradului şi fost jucător de polo pe apă Aleksandar Sapic va ieşi cel mai probabil pe locul al treilea, cu 3.9% din sufragii.

Se pare că nicio altă formaţiune politică nu a reuşit să depăşească pragul de 3% pentru a obţine unele din cele 250 de locuri din parlamentul sârb.

Aproape şase milioane de sârbi cu drept de vot au fost convocaţi duminică la urne pentru a-şi alege noul parlament în primele alegeri naţionale în Europa de la instituirea măsurilor restrictive din cauza epidemiei de COVID-19 în urmă cu aproximativ trei luni.

Primului scrutin național de la intrarea în vigoare a restricțiilor de carantină

Sârbii au mers la urne, duminică, pentru a alege un nou parlament în cadrul primului scrutin național de la intrarea în vigoare a restricțiilor de carantină din urmă cu trei luni.

Scrutinul s-a desfășurat în condiții speciale pentru a bloca izbucnirea unor focare de COVID-19. Secțiile de vot au fost dotate cu măști de protecție și dezinfectant de mâini pentru electoratul Serbiei de aproape 6,6 milioane de cetățeni.

Autoritțile s-au așteptat însă la un număr mic de votați din cauza fricii de pandemia de COVID-19.

Potrivit cercetărilor, votanții sprijină în număr mare eforturile coaliției de guvernământ patronate deAleksandar Vucicpentruapropierea Serbiei de UE, dar și planurile de a menține legături strânse cu Rusia și China.