Victorie cu gust de înfrângere pentru Emmanuel Macron la alegerile din Franța: Alianța președintelui pierde majoritatea. Stânga, principala forță de opoziție. Naționaliștii, marea surpriză a turului II

Victorie cu gust de înfrângere pentru Emmanuel Macron la alegerile din Franța: Alianța președintelui pierde majoritatea. Stânga, principala forță de opoziție. Naționaliștii, marea surpriză a turului II
Foto: Hepta.ro / Abaca Press / Blondet Eliot/ABACA

Președintele francez Emmanuel Macron este pe cale să piardă majoritatea absolută în parlamentul de la Paris, arată primele proiecții ale rezultatului înregistrat în al doilea tur de scrutin, un deznodământ care îi va reduce din capacitatea de a promova o agendă reformistă, relatează Reuters.

Alianța centristă a liderului francez, Ensemble, ar urma să obțină între 200 și 260 de mandate, arată diverse rezultate exit poll, potrivit Euronews. Obiectivul lui Macron era obținerea unei majorități absolute – 289 din 577.

Coaliția de stânga Nupes, condusă de veteranul Jean-Luc Mechelon, ar urma să devină principala forță de opoziție, cu un rezultat estimat între 149 și 203 mandate.

Absenteismul ar fi undeva între 53,5% și 54% – cu peste un procent față de nivelul înregistrat în primul tur, de 52,49%.

Formațiunea naționalistă Adunarea Națională este marea surpriză a turului II, cu un rezultat plasat de rezultatele exit poll între 67 și 100 de mandate, deși după primul tur era cotată cu cel mult 45 de locuri în parlamentul francez. Marine Le Pen a fost realeasă în circumscripția Pas-de-Calais.

Emmanuel Macron, fără majoritate parlamentară. Reacții după alegerile din Franța

„Este mai puțin decât am fi sperat. Francezii nu ne-au dat o majoritate absolută. Este o situație fără precedent care ne va impune să depășim diviziunile”, a declarat ministrul francez pentru buget, Gabriel Attal.

„Aroganța lui Emmanuel Macron, disprețul său pentru poporul francez și neputința sa în materie de securitate, și puterea de cumpărare sunt ceea ce l-au făcut un președinte minoritar. Este o mare reușită”, spune liderul interimar al formațiunii Adunarea Națională, Jordan Bardella.

„Este un eșec abject pentru acest guvern. Nici măcar Mitterrand în 1988 nu a atins acest nivel. Este un eșec al strategiei lui Macron. Va trebui să suporte consecințele și să schimbe prim-ministrul”, primarul conservator al Arondismentului 7 din Paris, Rachida Dati.

„Ne-ar fi plăcut să decurgă diferit, să avem o majoritate mare pentru a apăra agenda lui Emmanuel Macron”, a comentat Alfonso Rodriguez, unul dintre votanții președintelui francez.

Urmăriți B1TV.ro și pe