Viitorul Europei se decide luni? Merkel, Hollande și Renzi, întâlnire pe insula Ventatone

Viitorul Europei se decide luni? Merkel, Hollande și Renzi, întâlnire pe insula Ventatone

Viitorul europei s-ar putea decide într-o zi de luni. Liderii Germaniei, Franței și Italiei se întâlnesc pe 22 august pe insula italiană Ventatone.

Faptul că Renzi, Merkel și Hollande merg pe insula-închisoare pe timpul regimului fascist al lui Mussolini, aici fiind trimişi intelectualii oponenţi ai puterii, în majoritate membri eminenţi ai partidului comunist, are un mesaj clar, susține Cristian Unteanu.

“Aduce în joc simbolistica „reîntoarcerii la surse” şi conţine un mesaj extrem de clar. E vorba despre faptul că cei trei doresc să sublinieze că vor merge mai departe pe proiectul anunţat imediat după BREXIT, adică de salvare a proiectului european”, scrie acesta într-un articol pentru Adevărul.

Există, foarte posibil, şi un alt mesaj profund însă, dacă ținem cont că pe această insulă a fost închis și Altiero Spinelli (1907-1986)., cel care a elaborat în 1941 documentul fondator al federalismului european: Manifestul pentru o Europă liberă şi unită.

“Liderii europeni se reunesc la Ventotene deoarece intuiesc că se adună, din ce în ce mai îngrijorătoare, semnale similare cu cele care au însoţit evoluţiile dramatice de dinaintea celei de-a doua mari conflagraţii mondiale: sărăcie galopantă, şomaj endemic, dezechilibre marcate între nordul şi sudul continentului, ridicarea partidelor naţionaliste…”, susține Unteanu.

“Interesantă „reîntoarcere la surse” făcută acum când, în interiorul sistemului european, sunt formate deja structuri care fracturează sistemului”, conchide Unteanu.

După această întrevedere va urma Summit-ul de la Bratislava, pe 16 septembrie.