Virgil Bălăceanu, despre avertismentul unui fost general american: „Da, există o linie roșie și linia roșie înseamnă Crimeea. Este foarte posibil ca Rusia să amenințe direct și chiar să folosească arma tactică nucleară” (VIDEO)

Virgil Bălăceanu, despre avertismentul unui fost general american: „Da, există o linie roșie și linia roșie înseamnă Crimeea. Este foarte posibil ca Rusia să amenințe direct și chiar să folosească arma tactică nucleară” (VIDEO)
Foto: Facebook @ Virgil Bălăceanu

Gl. (r) Virgil Bălăceanu a comentat avertismentul lansat de generalul american în retragere Kevin Ryan – care sugera că Rusia va folosi arma nucleară în Ucraina dacă va fi pe cale să piardă războiul – și s-a arătat de părere că „există o linie roșie și linia roșie înseamnă Crimeea”, peninsula anexată ilegal de Moscova în 2014.

„Putem să luăm în calcul așa ceva, dar până la posibila ajungere a armatei ucrainene să elibereze Crimeea este un drum foarte lung”, a explicat Virgil Bălăceanu, joi, pe B1 TV, la „Politica Zilei” cu Ioana Constantin.

Virgil Bălăceanu, pe B1 TV: „Există o linie roșie și linia roșie înseamnă Crimeea”

Întrebat dacă e valabilă ipoteza lansată de Kevin Ryan, generalul român în rezervă a spus: „Generalul Ryan face o analiză foarte bună din mai multe perspective. Da, există o linie roșie și linia roșie înseamnă Crimeea. Este foarte posibil ca Rusia să amenințe direct și chiar să folosească arma tactică nucleară, cel mai probabil, cum descrie și Ryan, acest scenariu într-o zonă mai puțin populată și, sigur, o armă nucleară tactică de putere mică sau foarte mică”.

„Putem să luăm în calcul așa ceva, dar până la posibila ajungere a armatei ucrainene să elibereze Crimeea este un drum foarte lung pentru că sunt sute de mii de kilometri pătrați, mai bine de 100.000 de kilometri pătrați, care ar trebui eliberați din cele patru regiuni”, a adăugat Virgil Bălăceanu.

„Deci ar trebui contraofensiva ucraineană să aibă succes, mai ales în Herson, în Zaporojie, ca să deschidă direcțiile de contraofensivă spre Crimeea, or Hersonul, deși rușii au părăsit capul de pod de pe malul drept al fluviului Nipru, este cea mai consolidată regiune la ora actuală din punct de vedere al pregătirii apărării”, a continuat el.

„Se execută lucrări de fortificații masiv, se execută lucrări de fortificații betonate, se pregătește apărarea pe cel puțin trei aliniamente și să nu mai discutăm și despre faptul că Nipru, la ora actuală, este un obstacol puternic pentru o contraofensivă ucraineană. Foarte puțin probabil să aibă succes, ținând seama că este un fluviu foarte lat și că rușii și-au consolidat apărarea și și-o consolidează în continuare pe malul stâng”, a explicat Virgil Bălăceanu.

„Ar mai fi o altă axă, mai favorabilă desfășurării unei contraofensive, de mai mult timp luată în calcul de către ruși. Mai probabilă este axa Zaporojie-Melitopol, însă până ajunge la desfășurarea unei contraofensive pe axa Zaporojie-Melitopol să vedem dacă ucrainenii au succes pe axa Svatove-Kreminna, pentru că rușii au întărit apărarea, ultimele informații ne spun, inclusiv pe Kreminna și Liman”, a mai spus generalul în rezervă.

Urmăriți B1TV.ro și pe