Vitali Klitschko spune că rușii mor din „ambiția” lui Vladimir Putin: „Este o tragedie și pentru ruși și Federația Rusă”

Vitali Klitschko spune că rușii mor din „ambiția” lui Vladimir Putin: „Este o tragedie și pentru ruși și Federația Rusă”
Foto: Hepta.ro / Abaca Press / AA/ABACA

Primarul Kievului, fostul pugilist Vitali Klitschko, a declarat pentru BBC că publicul rus va realiza în cele din urmă că tinerii săi soldați mor pentru nimic mai mult decât ambițiile președintelui rus Vladimir Putin.

Când a făcut comentariul, fostul campion mondial la box de categorie grea participa la înmormântarea unui tânăr activist anticorupție. Roman Ratușny (24 de ani), soldat voluntar, a fost ucis la Izium, regiunea Harkov, pe 9 iunie.

Vitali Klitschko: „Este o tragedie și pentru ruși și Federația Rusă”

Vitali Klitschko, care de-a lungul carierei sale de pugilist a adunat fani din toată lumea, spune că liderul Rusiei distruge milioane de vieți atât în Ucraina, cât și în țara pe care o conduce.

„Este o tragedie și pentru ruși și Federația Rusă. Oamenii nu înțeleg asta acum, dar sunt sigur că își vor da seama foarte curând de realitate. Rușii mor – pentru ce? Ambiția lui Putin?”, a declarat primarul capitalei ucrainene.

Edilul a fost unul dintre sutele de ucraineni care au venit să îi aducă omagii lui Roman Ratușny, care a căpătat notorietate în timpul protestelor pro-democrație organizate în 2013 împotriva guvernului pro-rus care conducea Ucraina la acel moment.

Sicriul său a fost dus în Piața Independenței, iar mulțimea a scandat deja celebrul „Slava Ukraini”, sau „Glorie Ucrainei”.

Solidaritatea Occidentului față de Ucraina este un element „cheie pentru pace și libertate în Europa”, consideră Klitschko.

Odată revenit de la Kiev, premierul britanic Boris Johnson avertiza că în lume începe să se instaleze o „extenuare” legată de Ucraina și că aliații trebuie să le ofere ucrainenilor „reziliența strategică” de care au nevoie. Tot atunci, liderul de la Londra spunea că o victorie a lui Vladimir Putin în războiul lansat în 24 februarie ar fi o catastrofă.

În această săptămână au mers la Kiev și alți lideri din NATO, printre care și Klaus Iohannis. Președintele României a fost însoțit în capitala ucraineană de omologul său francez, Emmanuel Macron, de cancelarul german Olaf Scholz și de premierul italian Mario Draghi.

Urmăriți B1TV.ro și pe