Vladimir Putin a cerut companiei Gazprom să treacă la plăți în ruble. În caz contrar, livrările de gaze ar putea fi blocate

Vladimir Putin a cerut companiei Gazprom să treacă la plăți în ruble. În caz contrar, livrările de gaze ar putea fi blocate
Sursă foto: Hepta - Zuma Press / Mikhail Klimentyev/Kremlin Pool

Președintele rus Vladimir Putin ar fi transmis indicații către gigantul energetic de stat rus Gazprom să treacă la plăți în ruble, a declarat vineri purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Gazprom ar putea să ceară efectuarea plăților în ruble

„În decurs de o săptămână, sau mai degrabă, în cele patru zile rămase, Gazprom ar trebui să dezvolte un sistem despre cum se poate face acest lucru din punct de vedere tehnic și logistic”, a adăugat Peskov, scrie rferl.

Putin a declarat miercuri că Rusia va cere plăți pentru gaz în ruble din țările pe care le consideră „neprietenoase”.

Președintele Vladimir Putin spune că Rusia va începe să forțeze „țările neprietenoase” – inclusiv toate statele Uniunii Europene – să-și plătească aprovizionarea cu gaze naturale în ruble.

Declarația lui Putin din 23 martie vine în timp ce sancțiunile internaționale paralizante impuse Rusiei din cauza invadării Ucrainei încep să lovească puternic, în special moneda locală.

Putin a declarat în timpul întâlnirii cu guvernul că Rusia va implementa modificările și va înceta să accepte plăți în valute care au fost „compromise” în termen de o săptămână. El nu a spus dacă rezervele de petrol vor fi, de asemenea, afectate de mutare.

Decizia a creat multe neclarități

Nici Gazprom, nici Kremlinul nu au putut arunca prea multă lumină joi asupra modului în care vor implementa anunțul surprinzător al președintelui Vladimir Putin, potrivit căruia comerțul masiv de gaz al Rusiei cu Europa va fi transformat în ruble, scrie Bloomberg.

„Această decizie se pare că a fost în principal pentru spectacol”, a spus Oleg Vyugin, un fost oficial de top al Ministerului rus de Finanțe. „Consecințele nu sunt complet clare și probabil toată lumea va ajunge să plătească diferit, unii în ruble, alții în euro”.

Cumpărătorii europeni de gaz au asediat cu solicitări compania Gazprom privind modul cum ar trebui să funcționeze noua abordare, dar gigantul gazului nu a avut răspunsuri imediate. Oficialii din Germania și Italia – printre cei mai mari cumpărători – au avertizat că ideea ar încălca contractele existente.

Un înalt oficial rus, vorbind sub condiția anonimatului, a descris această mișcare nu ca fiind una economică, ci un răspuns la posibila amenințare că Europa ar putea încerca să acapareze veniturile din export ale Moscovei. Un altul a sugerat că Moscova ar putea fi dispusă să întrerupă livrările clienților care au refuzat să treacă la ruble.

Dar, în vreme ce Uniunea Europeană discută despre extinderea sancțiunilor asupra invaziei Rusiei asupra Ucrainei, posibil pentru comerțul cu energie, Kremlinul a căutat ceea ce numește modalități „asimetrice” de a riposta, acolo unde crede că Rusia ar putea avea mai multe pârghii.

„Decizia de plată a exporturilor rusești în ruble se pare că echivalează cu un embargo voalat de combustibil asupra Europei”, a scris Fyodor Lukyanov, șeful unui think tank de politică externă susținut de Kremlin, în Telegram. „Opțiunea rublei lasă o cale de ieșire pentru cei care doresc, dar în Occident, aceasta va fi văzută ca o concesie politică către Putin”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
17:28 - Vor fi maxim 16 ministere în noul Guvern. Decizia coaliției
17:27 - Gheorghe Ialomițianu: Guvernul actual a sacrificat finanțele României pentru câștigarea alegerilor. Numai de la începutul anului datoria publică până în septembrie a crescut cu 140 de miliarde de lei, mai mult decât în pandemie (VIDEO)
17:04 - Consiliul JAI discută joi despre data de eliminare a controalelor la frontieră pentru România și Bulgaria, anunță MAI. Cătălin Predoiu va participa la eveniment
17:02 - Un italian a rămas fără 33.000 de euro după ce s-a îndrăgostit de o româncă. Cum l-a păcălit
17:01 - Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică: Atacul cibernetic asupra Electrica a aparţinut grupării Lynx Ransomware
16:59 - Cunoscut epidemiolog din România, despre Boala X: „Rata de mortalitate este 7,6%. La COVID era de 1%”. Care sunt cele mai frecvente simptome
16:43 - Prima reacție a lui Clotilde Armand după pierderea procesului cu ANI: „Justiția lui Ciolacu funcționează” / „Voi ataca decizia la instanțele europene”
16:42 - Macron și Tusk vor discuta despre o forță de menținere păcii în Ucraina, cu 40.000 de trupe străine
16:36 - Diana Stoica, despre discuțiile dintre partidele pro-europene: “Suntem în etapa în care stabilim ce vrem să facem împreună, să punem niște baze solide, un calendar cu niște măsuri concrete pe care să le luăm” (VIDEO)
16:29 - Ghețarii din Italia au continuat să se retragă în 2024. Întregul arc alpin se topește