Vladimir Putin a trecut la nivelul următor. Rusia, China și Iran vor desfășura manevre navale comune

Vladimir Putin a trecut la nivelul următor. Rusia, China și Iran vor desfășura manevre navale comune
Vladimir Putin, fotografiat la parada desfășurată la Sankt Petersburg în 25 iulie 2021, cu ocazia aniversării forțelor navale ruse. Foto: Hepta.ro / Sputnik / Aleksey Nikolskyi

Pe fondul tensiunilor cu SUA, Rusia a anunțat încă un succes în plan militar, dar și imagologic. Vladimir Putin și-a dat mâna cu Xi Jinping, președintele Chinei și Ebrahim Raisi, președintele Iranului, pentru efectuarea unor exerciții navale comune, informează TASS.

Navele de luptă din Rusia, China și Iran vor desfășura manevre comune în acest an, pentru o perioadă care nu a fost încă dezvăluită de Ministerul rus al Apărării.

„Grupul naval al Flotei Pacificului alcătuit din crucișătorul de rachete Varyag al Ordinului Gărzilor Nakhimov, nava de război antisubmarin Admiral Tributs și petrolierilor Boris Butoma a ancorat în rada portului Chabahar din Republica Islamică Iran.

În port, delegația oficială a Marinei Ruse va participa la o conferință de planificare privind organizarea de exerciții navale comune ale navelor de luptă din Rusia, Iran și China”, a informat biroul de presă al Flotei Pacificului.

Primele acțiuni comunicate de ruși

Forța operativă navală a Flotei Pacificului a plecat de la Vladivostok încă de la finalul anului 2021.

În timpul deplasărilor lor pe termen lung, navele rusești sunt programate să facă escală în porturile mai multor state, inclusiv în Republica Seychelles. Escala în port va marca 105 de ani de când crucișătorul blindat Varyag al Marinei Imperiale Ruse a sosit ultima oară în Portul Victoria din Insulele Seychelles.

Mai mult, pe parcursul drumului său, forța operativă navală rusă va organiza exerciții programate, inclusiv manevre internaționale, ca parte a unui grup de nave de luptă în diferite părți ale Oceanului.

Rusia a început să își evacueze ambasada de la Kiev

În săptămâna care a precedat reuniunile diplomatice intense cu privire la acumularea de trupe ruse la frontierele Ucrainei, oficialii americani și cei ucraineni au privit de la distanță cum Federația Rusă a început să își golească ambasada de la Kiev, relatează New York Times.

Pe 5 ianuarie, 18 persoane – în principal copii sau soții de diplomați ruși – s-au urcat în autobuze pentru un drum de 15 ore, susține un oficial ucrainean din zona de securitate.

Alte circa 30 de persoane le-au urmat exemplul în zilele următoare și au plecat de la Kiev către consulatul de la Lvov, din vestul Ucrainei. Diplomaților de la alte două consulate ruse li s-a transmis să se pregătească să părăsească Ucraina, susține același oficial din zona de securitate, care a preferat să rămână în anonimat.

Urmăriți B1TV.ro și pe