Vladimir Putin intră în izolare: Președintele Rusiei, vaccinat cu Sputnik V, a avut în anturajul său persoane depistate cu coronavirus

Vladimir Putin intră în izolare: Președintele Rusiei, vaccinat cu Sputnik V, a avut în anturajul său persoane depistate cu coronavirus
Foto: Hepta.ro / Sputnik / Grigory Sysoev

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, intră în izolare deoarece este posibil să fi fost expus la infecția cu coronavirus, a informat marți Kremlinul, care a precizat că liderul rus a avut în jurul său persoane depistate ulterior cu SARS-CoV-2.

Președintele Federației Ruse urma să efectueze în această săptămână o călătorie în Tadjikistan, unde era programat un summit al liderilor din Asia Centrală și din foste state sovietice, însă și-a anulat deplasarea.

Vladimir Putin spunea în 2021 că s-a vaccinat împotriva COVID-19 cu vaccinul Sputnik V, care se administrează într-o schemă de două doze. Chiar și așa, liderul rus a continuat să fie extraordinar de precaut în aparițiile sale publice, cerându-le adesea persoanelor cu care s-a întâlnit să stea în carantină în prealabil, potrivit The New York Times.

Ce spunea Vladimir Putin înainte să fie anunțată auto-izolarea sa

Liderul rus indicase încă de luni că ar putea fi nevoit să intre în izolare, însă anumite publicații rusești interpretaseră afirmațiile ca pe o glumă.

„Chiar și în jurul meu sunt probleme cu acest COVID”, spunea Vladimir Putin într-o conversație informală cu sportivii paralimpici la un eveniment care s-a desfășurat la Kremlin și care a fost difuzat de televiziunea de stat.

„Cred că eu însumi va trebui să intru în carantină în curând”, continua el.

Dmitri Perskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, le-a transmis marți reporterilor că președintele rus a fost într-un contact apropiat cu mai multe persoane testate pozitiv pentru SARS-CoV-2. Vladimir Putin, spune el, va continua să lucreze din izolare și s-a arătat încrezător că vaccinul îl va proteja de o formă severă de boală.

„Cu toții știm că vaccinul este garantat să protejeze de consecințe serioase, dar cazurile de îmbolnăvire sunt încă posibile”, a afirmat Peskov. „Președintele este perfect sănătos”, a completat el.

Vladimir Putin a participat fizic la mai multe evenimente desfășurate luni. Tot atunci, el s-a întâlnit cu omologul său sirian, Bashar al-Assad, într-o premieră a ultimilor șase ani. Dmitri Peskov a precizat că întrevederea cu președintele Siriei a avut loc „înainte să fie luată decizia despre necesitatea auto-izolării”.