Vladimir Putin la un summit dublu: problemele abordate sunt sancțiunile Rusiei din cauza conflictului ucrainean și bombardamentele de la Alep

Vladimir Putin la un summit dublu: problemele abordate sunt sancțiunile Rusiei din cauza conflictului ucrainean și bombardamentele de la Alep
foto:http://www.latimes.com/

Președintele Rusiei se deplasează miercuri la Berlin pentru a participa la primul summit după mai bine de un an, legat de criza din Ucraina alături de liderii german, francez și ucrainean, o întâlnire pe „teren minat”, marcată de diferendul privitor la Siria.

Conform participanților, summitul alături de Angela Merkel, Francois Hollande și Petro Poroșenko nu va înregistra progrese foarte mari, în contextul în care punerea în aplicare a acordului de pace de la Minsk din 2014 se află încă în impas.

"Sunt blocaje pe numeroase niveluri, acordul de încetare a focului, chestiunile politice, chestiunile umanitare", a declarat cancelarul german, Angela Merkel în ajunul reuniunii, "nu ne putem aștepta la o minune, dar, în punctul în care ne aflăm, trebuie să depunem toate eforturile".

"Nu vrem să ne mulțumim cu un conflict înghețat. Nu pentru asta președintele și cancelarul au creat 'formatul Normandia' care reunește cele patru țări, de la numele regiunii unde s-a ținut primul summit de acest tip", a spus o sursă diplomatică franceză.

Pe ordinea de zi se va discuta respectarea acordului de încetare a focului între forțele ucrainene și rebelii proruși, aodptarea unei legi electorale și organizarea de alegeri în estul țării aflat sub controlul combatanților.

La scurt timp după anunțul summitului, cei doi adversari, Putin și Poroșenko s-au acuzat reciproc că sabotează acordul existent, semn că discuțiile de la Berlin au puține șanse să fie constructive.

Purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin, Dmitri Peskov, a afirmat că "Kievul nu face nimic", în timp ce președinția Ucrainei era de părere că reuniunea de la Berlin trebuie "să constrângă Rusia să pună în aplicare acordul de la Minsk".

Acest dublu summit cu președintele rus are loc până în reuniunea șefilor de stat și de guvern din UE care va examina relațiile cu Moscova, bombardamentele ruse la Alep și sancțiunile impuse Rusiei din cauza conflictului ucrainean și anexării Crimeii, informează Agerpres.