Volodimir Zelenski acuză Rusia de „șantaj nuclear” la centrala Zaporojia: „Nu face decât să mobilizeze și mai multe eforturi globale pentru a înfrunta teroarea”

Volodimir Zelenski acuză Rusia de „șantaj nuclear” la centrala Zaporojia: „Nu face decât să mobilizeze și mai multe eforturi globale pentru a înfrunta teroarea”
Foto: Hepta.ro / DPA Images

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a acuzat Rusia de comiterea unui „șantaj nuclear” la centrala nucleară Zaporojia, cea mai mare din Europa, transmite BBC.

Forțele ruse au capturat centrala în luna martie și au fost acuzate că au transformat-o într-o bază din care atacă orașele aflate în apropiere. Cele două state beligerante s-au învinuit reciproc pentru bombardamentele înregistrate la Zaporojie în ultimele zile, determinând ONU să lanseze un avertisment cu privire la posibilitatea unui dezastru nuclear.

Volodimir Zelenski acuză Rusia de „șantaj nuclear”

Liderul ucrainean a anunțat că orice militar rus care trage înspre sau folosind ca scut centrala nucleară va deveni o „țintă specială”.

Centrala cu șase reactoare se află în orașul Enerhodar, pe malul estic al râului Dnipro, în sudul Ucrainei.

Zaporojia a fost capturată în primele zile ale invaziei lansate de Rusia în 24 februarie, însă a fost operată în continuare de personal ucrainean.

ONU a avertizat că ostilitățile care se prelungesc în acea zonă ar putea conduce la un dezastru nuclear care să afecteze o mare parte a Europei.

Rusia a negat în mod repetat că ar fi făcut ceva greșit în ceea ce privește centrala și susține că a capturat-o pentru a preveni scurgerea materialelor radioactive în timpul luptelor din regiune.

Cu toate acestea, Volodimir Zelenski a acuzat Rusia că a comis „provocări constante” trăgând în centrală și susține că forțele ruse staționate acolo au folosit-o ca bază pentru a bombarda Nikopol și Marhaneț, orașe aflate pe celălalt mal al râului.

Asta s-a făcut, spune președintele Ucrainei, ca „să ne șantajeze statul și întreaga lume liberă”.

„Șantajul rusesc nu face decât să mobilizeze și mai multe eforturi globale pentru a înfrunta teroarea”, a subliniat Zelenski.

„Fiecare soldat rus care fie trage în centrală, fie trage sub acoperirea centralei, trebuie să înțeleagă că devine o țintă specială pentru serviciile noastre speciale, pentru serviciile noastre de informații, pentru armata noastră”, a adăugat el.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
21:34 - Rareș Bogdan, despre aderarea la Schengen: Mi s-a spus că în cazul Finlandei lucrurile sunt complet schimbate / Nu cred că premierul Olandei mai are vreun motiv să se opună. Ar fi o jignire pentru poporul român (VIDEO)
21:14 - Revolta lui Aurel Pădureanu după moartea actorului Alexandru Arșinel: „Omul acesta trebuia să fie îngropat cu onoruri militare. Să le fie rușine!”
20:58 - Tragedie ca într-un thriller polițist la Cernăuți: un pedofil a ucis o polițistă de doar 22 ani care l-a surprins arătându-și organele genitale în apropierea unei școli. La două zile, criminalul a fost prins și, ulterior, declarat mort de colegii tinerei
20:58 - 4 avioane de vânătoare rusești au intrat în spațiul aerian al Poloniei și în cel al Suediei
20:32 - Cântăreața Jo și-a făcut prima operație estetică la 28 de ani: „Sunt mega încântată de rezultat / Nu mi se pare greșit să facem schimbări” (FOTO)
20:09 - Cătălin Drulă critică dur PSD și PNL: Acuzații reciproce despre care are infractorii mai mari. Acesta este falimentul moral deplin al proiectului deplin al proiectului Iohannis – România Anormală
20:00 - Un notoriu mercenar rus, veteran din Transnistria, a fost lichidat de ucraineni în contraofensiva din Herson
19:55 - Află la ce folosește buzunarul mic al blugilor și capsele acestora
19:53 - Eduard Hellvig (SRI): Marele câștig al acestui mandat a fost separarea de politică, absolut normală într-o societate democratică
19:29 - Ministrul Finanţelor, Adrian Câciu: Creșterea impozitelor pe locuințe nu va avea efect asupra persoanelor cu venituri mici