Volodimir Zelenski, discurs istoric în Parlamentul României: Republica Moldova, o țintă pentru Rusia / Firmele românești vor participa la reconstruirea Ucrainei / Dialog pentru protecția minorităților (VIDEO, GALERIE FOTO)

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a adresat Parlamentului României, luni, 4 aprilie 2022. Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a suținut un discurs istoric în Parlamentul României, luni, în sistem de videoconferință, și a pledat pentru introducerea de sancțiuni suplimentare. Pe de altă parte, liderul ucrainean – care a comparat actualul regim de la Moscova cu cuplul Ceaușescu – susține că dorește un dialog cu Bucureștiul pentru protecția minorităților etnice.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, discurs istoric în Parlamentul României:

  • Denumirea orașului nostru Bucea va rămâne în istoria lumii, în istoria omorârii oamenilor. Am văzut peste 300 de oameni torturați, oameni simpli, lucrători ai unui oraș simplu. Au fost legați cu mâinile la spate, împușcați în ceafă sau în ochi.
  • Ucraina nu este ultima țintă a agresiunii rusești. Ocupanții ruși vor să treacă de orașul Mikolaiv ca să ocupe Odesa, iar de la Odesa e un pas până în Republica Moldova. Propagandiștii din Rusia spun de mult timp că Moldova este o țintă pentru expansiunea rusă. De aceea, este fundamental să apărăm și independența, și suveranitatea Republicii Moldova.
  • În prezent, pe teritoriul Ucrainei se decide soarta întregii Europe Centrale și regiunii Mării Negre. De aceea, apărând libertatea Ucrainei, libertatea ucrainenilor înseamnă să protejezi și să aperi securitatea Europei.
  • Ceaușescu și soția lui nu puteau fi convinși de nimeni. La fel nu pot fi convinși de nimic cei din Rusia. Acești oameni au pierdut orice legătură cu realitatea. Iar al doilea motiv pentru care Rusia face apel e convinsă că liderii europeni nu pot apăra valorile pe care-i unesc. Împreună trebuie să-i oprim pe acești oameni.
  • Sunt convins că România și firmele românești vor participa la refacerea Ucrainei după război, pentru refacerea orașelor distruse în război.
  • Războiul durează deja de 40 de zile, după opt ani de război în Donbas. Rusia trebuie să fie privată de toate resursele, în primul rând de cele financiare. Opriți tranzitul mărfurilor prin porturile europene! Nu mai importați gaze și petrol din Rusia!
  • E nevoie de noi sancțiuni pentru Rusia. Toți liderii trebuie să suțină Ucraina cu armament. Acum se decide cine câștigă acest război. Toți trebuie să facem totul pentru ca militarii ruși să răspundă în fața legii;
  • Vreau să începem un dialog cu România pentru întreaga protecție a minorităților noastre naționale.
Urmăriți B1TV.ro și pe