Wang Yi: China propune inițiativa globală de securitate a datelor

Wang Yi: China propune inițiativa globală de securitate a datelor

China propune o inițiativă globală de securitate a datelor care se opune subminării infrastructurii cheie sau furtului de date prin utilizarea tehnologiei informaționale și forțarea firmelor să stocheze date generate peste hotare în țara lor de origine, a declarat, marți, consilierul de stat și ministru de Externe chinez Wang Yi la simpozionul internațional „Profitând de oportunități digitale pentru cooperare și dezvoltare.”

Wang a declarat că inițiativa solicită, de asemenea, companiilor de tehnologie să nu creeze mijloace în serviciile sau produsele lor pentru a obține ilegal date și solicită participanților să nu se angajeze în supravegherea la scară largă a altor țări sau să dobândească ilegal informații ale cetățenilor străini utilizând tehnologia informației.

Inițiativa vine la o lună după ce SUA au declarat că elimină aplicațiile chinezești „de încredere” în cadrul unui program denumit „Rețea curată”.

SUA au blocat exporturile SUA către Huawei Technologies Co. Ltd. și, de asemenea, au forțat țările terțe, care folosesc tehnologii americane, să nu mai vândă cipuri către Huawei. De asemenea, intenționează să interzică TikTok și Tencent în SUA, invocând îngrijorări legate de securitatea națională și colectarea de date cu caracter personal, o afirmație pe care ambele companii au respins-o.

Wang a afirmat că, deși țările înregstrează diferențe în criteriile naționale și în stadiul de dezvoltare al internetului, trebuie să intensifice cooperarea pragmatică, să își consolideze încrederea reciprocă și să aprofundeze cooperarea între ele, decât să urmărească unilateralismul în numele securității naționale.

Wang consideră că, pentru a aborda în mod eficient riscurile și provocările de securitate a datelor, țările ar trebui să respecte câteva principii, inclusiv multilateralismul, corectitudinea și justiția.

Opt propuneri

China sugerează statelor să gestioneze securitatea datelor într-un mod comprehensiv, obiectiv și bazat pe dovezi și să se opună activităților TIC (tehnologia informației și comunicațiilor) care utilizează date pentru a submina securitatea națională și interesele naționale ale altor state.

China solicită, de asemenea, statelor să se opună supravegherii în masă împotriva altor state și să nu solicite companiilor interne să stocheze datele generate și obținute in străinătate pe propriul lor teritoriu.

Statele ar trebui să respecte suveranitatea, jurisdicția și guvernanța datelor altor state și orice acord bilateral de acces la date între două state nu ar trebui să încalce suveranitatea judiciară și securitatea datelor unui stat terț, se arată în propunere.

Între timp, furnizorii de produse și servicii TIC nu ar trebui să instaleze sisteme de acces secrete (backdoor) în produsele și serviciile lor cu scopul de a obține în mod ilegal datele utilizatorilor, pentru a controla sau manipula sistemele și dispozitivele utilizatorilor, iar companiile TIC nu ar trebui să urmărească interese ilegitime, profitând de dependența utilizatorilor de produsele lor, nici să forțeze utilizatorii să-și actualizeze sistemele și dispozitivele.

„Normele globale de securitate a datelor care reflectă dorințele tuturor țărilor și respectă interesele tuturor părților ar trebui să fie realizate pe baza participării universale a tuturor părților”, a spus Wang.

“Unele țări urmăresc în mod agresiv unilateralismul, aruncând acuzații asupra altor țări sub pretextul siguranței naționale și desfășurând anchete la nivel mondial asupra companiilor de vârf din alte țări sub pretextul securității datelor. Aceasta este o agresiune nefondată și ar trebui să fie respinsă.”

Wang a susținut că protejarea securității digitale ar trebui să se bazeze pe fapte și pe lege, evitând politizarea problemelor de securitate, standardele duble și defăimarea celorlalți, care perturbă grav cooperarea și dezvoltarea digitală globală.

În ceea ce privește securitatea cibernetică în China, Wang a subliniat că „guvernul chinez a acționat în strictă conformitate cu principiile de securitate a datelor. Nu am cerut și nu vom cere companiilor chineze să transfere date din străinătate către guvern, încălcând legile altor țări”.

El a adăugat că există peste 900 de milioane de internauți în China și țara are dispoziții legale clare pentru a proteja drepturile și interesele legale ale cetățenilor și organizațiilor, inclusiv securitatea datelor și protecția informațiilor personale.

Simpozionul a fost organizat de China Internet Governance Forum. Fostul prim-ministru al Pakistanului Shaukat Aziz, fostul prim-ministru al Kârgâzstanului Kaipovich Otorbaev și secretarul general adjunct al ONU, Liu Zhenmin, s-au adresat adunării.

(Contribuitor: Liu Yacan, CGTN)