Xi Jinping vrea o populație și mai mare în China. Deciziile dictatorului, în urma rapoartelor care au alertat experții

Xi Jinping vrea o populație și mai mare în China. Deciziile dictatorului, în urma rapoartelor care au alertat experții

China, țara cu cea mai mare populație din lume, a înregistrat mici modificări în ceea ce privește ratanatalității. Este o veste care i-a provocat nemulțumire dictatorului Xi Jinping, care a luat o decizie categorică. Cuplurilor chineze li se va permite să aibă cel mult trei copii, în loc de doi, așa cum este politica impusă în prezent, de autorități, informează BBC.

Potrivit celor mai recente analize, în 2020, China a înregistrat cea mai scăzută creșterea populației din toate timpurile. Numărul populației din China continentală a crescut cu 5,38%, la 1,41 miliarde. În 2010, creșterea a fost de 5,84%, iar la celelalte șase recensăminte derulate din 1953, creșterea era de peste 10%.

Avertismentul specialiștilor pentru China

Cuplurile din China au început să se distanțeze mai mult de stilul de viață tradiționalist, care implică, printre altele, creșterea de copii și s-au orientat către preocuparea față de cariera profesională. Mai mult, viața scumpă din marile orașe a descurajat întemeierea familiilor cu copii.

În ultimele luni, specialiștii au avertizat cădemografia Chineiar urma să intre pe un trend descendent după anul 2030. Pentru a preveni scenariul, autoritățile vor pune în practică noi politici publice: inițiative legislative, stimulente etc.

Un expert în demografie din China, Huang Wenzheng, se așteaptă ca declinul demografic să înceapă chiar mai curând decât în varianta prezentatăde ONU.

„Un declin puternic al numărului naşterilor este o chestiune sigură şi toate dovezile susţin acest lucru. Nu este nevoie de un recensământ publicat pentru a stabili că ţara se confruntă cu o scădere masivă a naşterilor”, a declarat Wenzheng.

„Chiar dacă populația Chinei nu a scăzut în 2020, o va face în 2021, 2022 sau foarte curând”, a mai transmis expertul.