Zelenski solicită de urgență formarea și extinderea mai rapidă a forțelor de apărare teritoriale. Salariile soldaților, mărite cu 30%/ Data de 16 februarie, numită „Ziua unității naționale” (VIDEO)

Zelenski solicită de urgență formarea și extinderea mai rapidă a forțelor de apărare teritoriale. Salariile soldaților, mărite cu 30%/ Data de 16 februarie, numită „Ziua unității naționale” (VIDEO)
Zelenski solicită de urgență formarea și extinderea mai rapidă a forțelor de apărare teritoriale. Data de 16 februarie a fost numită „Ziua unității naționale” / Володимир Зеленський @ Facebook

Președintele Ucrainei, Vladimir Zelenski, a declarat ziua de luni, 16 februarie, „Ziua unității naționale”, imnul națiunii fiind cântat la nivel național și steagul de stat fiind ridicat pe clădiri, anunță Financial Times.

„Vom arăta întregii lumi unitatea noastră”, a spus Zelensky într-o adresă televizatăîn fața națiunii, unde și-a anunțat decretul prezidențial.”

„Avem un mare obiectiv european… Vrem libertate și suntem dispuși să luptăm pentru ea”, a spus el.

„Toți vrem să trăim fericiți, iar fericirea aparține celor puternici”, a adăugat el.

Publicat pe site-ul președintelui, decretul intitulat „Măsuri urgente de consolidare a societății ucrainene” urmărește „consolidarea societății ucrainene și a rezistenței acesteia în fața amenințărilor hibride tot mai mari, informației și propagandei, presiunii morale și psihologice asupra conștiinței publice”.

Se cere ca steagul național al țării să fie atârnat pe clădirile statului și ca imnul național să fie cântat la nivel național miercuri, la ora 10:00.

Salariile soldaților vor fi majorate cu 30% și va fi creată o „platformă unică de informare” despre „starea reală a situației de securitate” și „măsurile luate pentru întărirea capacităților de apărare ale statului”.

Decretul solicită, de asemenea, formarea și extinderea mai rapidă a forțelor de apărare teritoriale nou formate, bazate pe recrutați civili.

Armata de 261.000 de oameni a Ucrainei, care urmează să supravegheze această nouă forță de sprijin, și-a exprimat speranța că 1,5-2 milioane de cetățeni se vor alătura unui nucleu deja antrenat de 11.000 de recruți și zeci de mii de rezerviști.

Rusia planifică atacuri care ar putea avea loc în următoarele 48 de ore

„Cred că dovezile sunt destul de clare. Aveți aproximativ 130.000 de militari la granița cu Ucraina.”

„Există tot felul de alte semne care arată că există pregătiri serioase pentru invazie.”

„Trebuie să respectăm asta, trebuie să realizăm că aceasta este o situație foarte, foarte periculoasă și dificilă (…) Suntem pe marginea unei prăpastii”, a anunțat șeful guvernului Marii Britanii.

Johnson a spus că este „extrem de îngrijorător” faptul că există semne că Rusia „planifică atacuri care ar putea avea loc în următoarele 48 de ore”.

Avertisment dur al ambasadorului Rusiei la UE

Ambasadorul Rusiei la UE a declarat că Moscova ar avea dreptul de a lansa un „contraatac” dacă va simți că trebuie să-i protejeze pe cetățenii ruși care trăiesc în estul Ucrainei.

„Nu vom invada Ucraina decât dacă suntem provocați să facem asta”.

„Dacă ucrainenii lansează un atac împotriva Rusiei, nu ar trebui să fii surprins dacă contraatacăm. Sau, dacă încep să omoare în mod flagrant cetățeni ruși oriunde – Donbas sau oriunde.”, a continuat acesta.

Cijov a descris afirmațiile că trupele ruse se aflau deja în regiunea Donbas ca fiind o „minciună”, dar a avertizat că o escaladare bruscă a conflictului de acolo sau o „provocare” ucraineană ar putea precipita acțiunile Kremlinului.

Urmăriți B1TV.ro și pe