Aplicații care ne pot avertiza în cazul unui cutremur

Aplicații care ne pot avertiza în cazul unui cutremur
foto: subversiv.info

În România există foarte puține aplicații pentru gadget-uri care ne pot avertiza în cazul unui cutremur, iar unele vor urma să fie lansate în viitorul apropiat, conform playtech.ro.

Seismo

Aplicația Seismo îi avertizează pe utilizatori în momentul în care a fost produs cutremurul. În acest fel, nu mai există senzația de panică creată de ”zguduială”, iar persoanele se pot adăposti și pot fi pregătiți pentru seism.

”Din cauza faptului că unda seismică ajunge în orașe precum Iași, București, Constanța, cu o întârziere de 40 de secunde, noi putem trimite, electronic, foarte repede alarma, așa că putem să oferim între 15 și 25 de secunde, în funcție de locul în care se află utilizatorii. Astfel, ei vor putea să prevadă evenimentul, să se aștepte la el și să se pună la adăpost”, a declarat Andrei Dorian Duma. Andrei, alături de colegul săuDragoș Corlătescu, a gândit aplicația Seismo.

Deocamdată, aplicația este încă în stadiul de proiect.

Aplicația va fi disponibilă pentru Android și iOS, cel mai probabil contra cost, sau în schimbul unui abonament lunar. Utilizatorii vor putea decide singuri intesitatea la care vor dori să fie avertizați că se produce un cutremur.

Alertă Cutremur Vrancea

Conform site-ului oficial, ”particularitățile zonei Vrancea au permis dezvoltarea de către IRSA a unui Sistem de Monitorizare și Avertizare Seismică rapid și eficient, cu timp de avertizare de 25-30 de secunde (pentru București) între momentul declanșării alarmei la detecția undei P în Vrancea și momentul sosirii în București a undei seismice distrugătoare S. Alarma seismică se declanșează pentru seisme având magnitudini mai mari de 4,8 (+/- 0,5) grade pe scara Richter.”

Trebuie menționat, totuși, că au existat destui utilizatori care s-au plâns în legătură cu această aplicație și care au susținut că de multe ori nu funcționează corect. Aceasta oferea două servicii diferite: Alarma Seismică și Semaforul Seismic. Ambele aveau prețuri relativ mari, cel dintâi costând 10 euro/lună sau 100 euro/an, iar cel de-al doilea, 5 euro/lună, sau 50 euro/an. Aplicația, din câte se pare, nu mai este disponibilă pentru iOS.

Earthquake alert!

Earthquake Alert este o aplicație pentru Android care informează utilizatorii în momentul înregistrării unui cutremur ce s-a produs. Prezintă şi o hartă actualizată cu informații oferite de serviciul de cercetare geologică din SUA, care monitorizează toată activitatea seismică din jurul lumii. O problemă ar fi că nu este concentrat asupra țării noastre, motiv pentru care alertele ar putea avea anumite întârzieri.

Urmăriți B1TV.ro și pe