Bucureştiul a urcat pe locul 7 în topul european al celor mai bune oraşe din Europa pentru IT

Bucureştiul a urcat pe locul 7 în topul european al celor mai bune oraşe din Europa pentru IT
Sursa Foto: Inquam Photos / Alberto Groşescu

Bucureşti a fost plasat pe locul 7 din 25 de oraşe europene din punct de vedere al oportunităţilor pentru startup-uri şi tehnologie, în clasamentul Tech Cities of the Future realizat de fDi, divizie a Financial Times. În același timp,Iaşi şi Cluj ocupă locurile 2 şi 3 pe lista celor mai bune 10 oraşe din punct de vedere al costurilor.

Capitala României se află pe locul 7 din 25 de oraşe europene din punct de vedere al oportunităţilor pentru startup-uri şi tehnologie, în clasamentul Tech Cities of the Future realizat de fDi, divizie a Financial Times. În același timp,Iaşi şi Cluj ocupă locurile 2 şi 3 pe lista celor mai bune 10 oraşe din punct de vedere al costurilor.

Într-o piațămondialădinamică, trendul de dezvoltare al acestui sector este în continuăascensiune, cu o medie anualăde creștere de peste 10% care a ajuns la 6% din Produsul Intern Brut cu mai puțin de 200.000 de angajați.

Dacă în ultimii ani Cluj-Napoca își câștigă reputația de capitală a României în domeniul IT, 1 din 11 angajați lucrând în această industrie și Bucureștiul rămâne extrem de activ în 2020. La nivel european, capitalaRomâniei figurează – alături de Londra, Paris, Dublin sau Amsterdam- în prima categorie continentală, cea cu peste 70.000 de angajați în branșă, al orașelor cel mai active din punct de vedere al forței de muncă din industria de înaltătehnologie.

Bucureştiul a luat faţa marilor metropole europene precum Barcelona, Madrid, Stockholm, Varşovia sau Frankfurt şi a urcat pe locul 7 în topul celor mai bune oraşe din Europa din punct de vedete al oportunităților pentru IT & Tech

Pe primul loc în topul”oraşelor tehnologice ale viitorului” se plaseazăLondra, urmată de Paris, Dublin, Amsterdam, Berlin şi Munchen, locul şapte revenind Bucureştiului.Capitala României este primul oraş din Europa Centrală şi de Est menţionat în top, alte destinaţii din regiune fiind Varşovia (locul 15), Moscova (18), Sofia (20), Praga (22), Talin (23) şi Cracovia (24).

Londra este capitala europeană care a ieşit câştigătoare pe cele mai multe categorii, ocupând primul loc în cinci din cele şase categorii analizate de fDi, inclusiv pe zona de investiţii, potenţial economic, mediu pentru startup-uri şi inovaţie.În aceeași situație se află alte două oraşe care combină cu succes capitalul, infrastructura şi telentul. Mai precis, este vorba despre capitala Franței și Dublin.

Cele mai bune oraşe aleviitorului din punct de vedere al costurilor

Cât despreRomânia, în afară de Capitală, alte două oraşe locale, Iaşi şi Cluj Napoca, sunt nominalizate în categoria oraşelor viitorului din punct de vedere al costurilor, pe locurile 2 şi 3. Topul este condus de Skopje, în timp ce Bucureşti ocupă locul 6.

Cluj-Napoca, supranumit orașul din România care trăiește din industria IT, continuăsăimpresioneze prin cadențadezvoltării.De exemplu, furnizorul de servicii și soluții software NȚț DATĂ România (fosta EBS România), parte a concernului japonez omonim, ocupaîn 2016 locul 3 în topul celor mai mari companii de IT din Cluj-Napoca. În acel an, a înregistrat o cifra de afaceri de 37,1 milioane de euro, în creștere cu aproape 50% comparativ cu anul 2015.

„Rezultatele financiare ale companiei pentru anul precedent vin pe fondul unui trend ascendent pentru companie. Anul 2016 a fost un an al schimbărilor și al muncii susținute, rezultatele vorbind de la sine, arătând, totodată, faptul că efortul nostru a evoluat în continuare în direcții pozitive”,declaraDaniel Metz– CEO NTT DATA Romania.

Mai mult, Bucureștiul ocupă locul 10 în rândul oraşelor cu cel mai mare nivel de investiţii în dezvoltare şi cercetare pe zona de software (FDI Performance), categorie la care Londra, Dublin şi Paris au câştigat primele locuri.

Ultima oră
23:54 - Dan Barna: Fie PNL vine cu o altă propunere de premier și discutăm posibilitatea revenirii la guvernare, fie PNL rămâne alături de Florin Cîțu și echipa câștigătoare merge alături de Marcel Ciolacu
23:45 - SPD, peste CDU la alegerile federale din Germania. Fără Angela Merkel, conservatorii germani par să se îndrepte spre cel mai slab rezultat din ultimii 72 de ani
23:36 - Șeful celei mai vechi firme de recrutare a stârnit discuții aprinse în online. Ce sondaj a făcut pe LinkedIn: „Femeile care vor să facă sex să-și pună un cerculeț verde pe rever, să fie vizibil de la distanță”
23:11 - Carmen Negoiță și iubitul politician se căsătoresc! Vedeta a făcut anunțul în direct: „Mi-a dat o cutie mare cu un cadou de ziua mea…”
22:38 - Ianis Hagi câștigă sume impresionante din contractele de publicitate. Cât încasează anual fotbalistul lui Glasgow Rangers
22:16 - Val de frig în România. Directoarea ANM, detalii importante despre cum va fi vremea în zilele următoare
21:53 - Noua conducere a PNL a fost aleasă oficial. Florin Cîțu: Au fost două zile lungi, dar importante pentru viitorul partidului (VIDEO)
21:34 - Noi probleme la alegerile din USR PLUS: „Cică deja am votat… lucru neadevărat. De ce apare că am votat cu Barna când aseară nu s-a încărcat pagina?”
21:21 - Dacian Cioloș: Nu am discutat nimic cu Florin Cîțu sau cu cineva din conducerea PNL după congresul lor. USR PLUS nu se întoarce la guvernare decât în condițiile deja expuse – alt premier și calendar clar de reforme
21:09 - Andreea Marin a fost infectată cu coronavirus: „Probabil am avut una dintre cele mai ușoare forme de Covid pentru că am fost păzită de vaccin”