Ce se întâmplă cu amprenta ta digitală când mori
Chiar și așa, mulți nu înțeleg ce se întâmplă cu paginile de socializare și cu datele lor după moarte. Realizat în 2015, un sondaj YouGov pe 2.185 de persoane, a demonstrat că 27% dintre participanți nu știau, 20% credeau că conturile lor au fost moștenite de rudele apropiate, 36% credeau că sunt deținute de compania de social media și 17% credeau că nu le deține nimeni.
Totodată, în momentul în care au fost întrebați cine le-ar putea accesa conturile dacă li s-ar întâmpla ceva, 52% persoane au spus că nimeni nu ar putea.
Conturile de Facebook și Instagram
Centrul de ajutor al Facebook sugerează că „poți alege fie să numești o persoană de contact moștenitoare, care să aibă grijă de contul tău memorial, fie să îți ștergi permanent contul de pe Facebook”
Tot Facebook oferă sfaturi despre cum să ștergi contul unei persoane decedate, dacă nu ești un contact moștenitor. Astfel, este necesară dovada că persoana este decedată (testament, certificat de naștere, procură).
Instagram, ca și Facebook, este deținut de compania Meta, motiv pentru care opțiunile lor sunt similare. Contul unei persoane poate exista în continuare sau poate fi eliminat printr-o solicitare validă. Solicitările de ștergere necesită dovada că ești un membru apropiat al familiei sau că poți acționa în numele persoanei decedate, cum ar fi certificatele de naștere sau de deces.
Conturile Instagram Memorial vor afișa și ele „Remembering” după numele utilizatorului și nu vor apărea pe pagina Explore. Nu se pot face modificări postărilor, comentariilor, fotografiei de profil, urmăritorilor sau conturilor pe care le urmărește contul memorializat.
Contul de Twitter, Reddit, TikTok
Potrivit Twitter, „în cazul decesului unui utilizator, putem lucra cu o persoană autorizată să acționeze în numele persoanei decedate sau cu un membru al familiei verificat al defunctului, pentru a avea contul dezactivat”.
Se poate solicita dezactivarea conturilor Twitter, dar va trebui să îți furnizezi conexiunea cu persoana decedată.
Mai mult decât atât, nici Reddit, nici TikTok nu au informații sau opțiuni pentru comemorarea contului, contactele moștenitoare sau ștergerea contului de către cei dragi. Cu toate acestea, TikTok afirmă că „dacă un cont rămâne inactiv timp de 180 de zile sau mai mult, numele de utilizator poate fi resetat la un nume de utilizator numeric randomizat”, care s-ar aplica utilizatorilor TikTok decedați.
O mare parte din viețile noastre private se desfășoară prin transferul de date
Acest lucru ridică o preocupare atât pentru platforme, cât și pentru utilizatori. De exemplu, în Statele Unite nu există legi care să se extindă în mod specific la protecția „intimității post-mortem”.
Majoritatea termenilor și serviciilor pentru lucruri precum conturile de rețele sociale stabilesc licențe și drepturi între tine și companie, care pot reveni companiei dacă mori. Respectiv, Instagram își rezervă dreptul de a folosi fotografiile tale pentru a face publicitate platformei, care ar putea continua și după moartea ta.
Solicitările de comemorare și ștergere necesită data și o dovadă a decesului. Cei dragi trebuie să spună relația de rudenie pe care o au cu decedatul și să prezinte documente legale care să ateste că au autoritatea de a acționa în numele utilizatorului.
„Regula generală este că deții datele tale, sunt proprietatea ta, în principiu. Dar le deții în comun cu orice platformă pe care le încarci”, a declarat Carl Öhman, lector superior asociat la Departamentul de Guvernare al Universității din Uppsala, pentru Popular Mechanics în martie 2022.