China a înregistrat o premieră în explorarea spațială, crește PLANTE pe Lună (VIDEO)

China a înregistrat o premieră în explorarea spațială, crește PLANTE pe Lună (VIDEO)
Sursă foto: SpaceFlight Insider

Seminţele de bumbac şi cartofi duse pe Lună de probă chineză Chang’e-4 au încolţit, relatează BBC, citând Administraţia Spaţială Naţională a Chinei.

Pe lângă seminţe de bumbac şi cartofi, proba Chang’e-4 mai avea la bord şi drojdie şi muşte de fructe. Şi acum ca seminţele au germinat, următorul obiectiv este de a utiliza viitoarele plante pentru formarea unei mini-biosfere (adică un mediu artificial şi autosuficient).

Misiunea spaţială chineză şi-a mai propus, de asemenea, să testeze cum şi dacă procesul de fotosinteză funcţionează.

Pentru a fi ferite de mediul extrem din spaţiu, seminţele au fost introduse într-un container ce conţine propria sa rezervă de aer, apă şi nutrienţi, şi care menţine temperatura din jurul seminţelor la un nivel tolerabil pentru că acestea să se dezvolte (temperaturile pe Lună variază între -173 şi +100 de grade Celsius).

Nu este prima dată când plante au fost crescute în spaţiu în general, aceasta premieră fiind înregistrată pe Staţia Spaţială Internaţională. Dar este pentru prima dată când un organism biologic a crescut pe Lună, fiind văzut că un pas major în direcţia explorării spaţiale.

„Sugerează că s-ar putea să nu existe probleme de netrecut pentru că, în viitor, astronauţii să-ncerce să-şi crească singur recoltele pe Lună, într-un mediu controlat. Cred că există un mare grad de interese în a utiliza Luna pe post de avanpost, mai ales pentru drumuri către Marte, pentru că este relativ aproape de Pământ”, a declarat Fred Watson, astronom australian.

Eficientizarea acestui proces ar oferi posibilitate efectuării unor călătorii spaţiale către destinaţii mai indeparte. Un drum dus către Marte, de exemplu, durează în medie aproximativ doi ani şi jumătate. Ori creşterea de planete în spaţiu ar oferi posibilitatea astronatuilor să-şi producă singuri mâncarea, fără a depinde de aprovizionarea de pe Pământ.

Tot proba Chang’e-4 este şi responsabilă pentru prima aterizare pe partea întunecată a Lunii, pe 3 ianuarie, având misiunea de a analiza geologia zonei în care a aterizat.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Sursă video: Youtube.com / The Planetary Society

Urmăriți B1TV.ro și pe
`