Imaginea Poștei Române, folosită prin SMS-uri în atacuri informatice. „Scenariul propus de atacatori este clasic”

Imaginea Poștei Române, folosită prin SMS-uri în atacuri informatice. „Scenariul propus de atacatori este clasic”
Hoții se folosesc de identitatea Poștei Române în fraude online (sursa foto- Facebook/DNSC.RO)

Dispeceratul Naţional de Securitate Cibernetică (DNSC) avertizează în legătură cu o serie de atacuri informatice prin SMS, în care rău-făcătorii se folosesc de imaginea Poștei Române.

Aceștia au semnalat atacurile printr-o postare pe Facebook.

„ După ce am observat săptămânile trecute tacuri de tip #phishing / #scam care utilizau imaginea unor firme de curierat, atacatorii au început din nou să se folosească de identitatea vizuală a Compania Naţională Poşta Română.

Scenariul propus de atacatori este clasic pentru perioada în care ne aflăm: utilizatorul este anunțat prin sms sau prin e-mail despre faptul că urmează să primească un colet, iar pentru a urmări expediția trebuie să dea click pe un link.

Și pentru că ne aflăm în perioada în care mulți dintre noi am făcut achiziții online, este posibil chiar să așteptăm sosirea unor colete. Există astfel pericolul ca, din grabă sau neatenție, să cădem în capcana de a accesa link-uri malițioase, sau unele care redirecționează către site-uri de phishing unde suntem îndemnați să introducem date sensibile, care vor ajunge astfel în posesia atacatorilor.”, se arată în postare.

Sfaturile specialiștilor

DNSC a oferit și o serie de sfaturi pentru a evita situațiile neplăcute.

„Evitați accesarea de link-uri din surse necunoscute sau dubioase. Analizați link-urile primite cu o soluție de securitate, înainte de a face click.

Evitați furnizarea de date personale, date financiare sau de autentificare, dacă vă sunt cerute explicit online.

Fiți atenți la corectitudinea gramaticală și de exprimare a mesajului în limba română! De multe ori atacatorii se folosesc de instrumente automate de traducere, care nu adaptează totodată textul, așa cum se poate observa din imagini.

Dacă ați oferit date financiare sau date de card în urma accesării unor astfel de link-uri pe social media, vă recomandăm să luați imediat legătura cu banca pentru blocarea cardului și monitorizarea tranzacțiilor din cont! Dacă ați suferit pagube materiale, va trebui să depuneți o plângere la Poliția Română. Totodată, notificați Directoratul la telefon 1911 sau pe mail la [email protected], a transmis instituția.

Dispeceratul Naţional de Securitate Cibernetică are și un ghid pentru identificarea tentativelor de fraudă online, care poate fi accesat aici.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
18:54 - Premierul Estoniei: O pace negociată prost pentru Ucraina e o pace proastă pentru noi toţi. Concesiile făcute agresorului duc la războaie. Am făcut greșeala asta deja de trei ori
18:48 - Ministerul rus al Apărării susține că portul Mariupol a fost complet deminat. Peste 12.000 de obiecte explozive și arme au fost găsite
18:40 - România oferă motorină, benzină și păcură pentru Republica Moldova din rezerva de stat: „Este un ajutor care va consolida, va creşte securitatea energetică”
18:21 - Rusia trece la un sistem de educație „de interes național”. Ministrul rus al Învățământului Superior: „Viitorul aparține propriului nostru sistem de educație unic”
18:17 - Vladimir Putin a vizitat pentru prima dată soldați ruși răniți în războiul din Ucraina (VIDEO)
18:17 - Suedia nu finanţează și nu înarmează organizaţii teroriste. Premierul Magdalena Andersson, răspuns la acuzațiile Turciei
18:02 - Cristian Bușoi: OMS și UE trebuie să-și consolideze coordonarea. Lecțiile învățate în pandemie să fie transformate în reguli și soluții de acțiune pentru viitor
17:53 - Şefa Comisiei Europene „nu se aşteaptă” ca ţările europene să ajungă la un acord privind embargoul asupra petrolului rusesc
17:41 - Judecătorul Cristi Danileț a fost exclus pentru a doua oară de CSM din magistratură
17:39 - Tot mai mulți profesori vor grevă generală. Simion Hăncescu (FSLI): E ridicol ce se întâmplă… Luptăm pentru vreo 200 de lei în plus la salariu (VIDEO)