MOISE GURAN, ACUZAT DE ”PLAGIAT”! O firmă din Cluj susține că aplicația lansată de jurnalist ”a pornit dintr-un spirit de imitație neconcurențial”

MOISE GURAN, ACUZAT DE ”PLAGIAT”! O firmă din Cluj susține că aplicația lansată de jurnalist ”a pornit dintr-un spirit de imitație neconcurențial”
Foto: Pagina de media / Digi24

Proiectul Biziday a pornit dintr-un spirit de imitaţie neconcurenţial şi a sfârşit într-o involuţie tehnologică ce nu a livrat nici 10% din ceea ce a promis, susțin reprezentanții Zetta Cloud, firmă din Cluj, care a dezvoltat în 2013 o aplicație de știri ce seamănă izbitor de mult cu cea lansată săptămâna trecută de jurnalistul Moise Guran.

Zetta Cloud a pus la dispoziție în 2013 aplicația stirli.ro, după ce a obținut o finanțare de 50.000 de euro de la Google. Acum, la câteva zile după ce Moise Guran a lansat proiectul Biziday, reprezentanții firmei îl acuză pe jurnalist de ”imitație neconcurențială”.

”Merită instalată aplicația Biziday a lui Moise Guran? Răspunsul nostru sincer și obiectiv este: NU! Și nu pentru că suntem creatorii aplicației “concurente” Știrili, ci pentru că proiectul Biziday a pornit dintr-un spirit de imitație neconcurențial și a sfârșit într-o involuție tehnologică care nu a livrat nici 10% din ceea ce a promis.

În iunie 2016 jurnalistul Digi24 Moise Guran a devenit foarte entuziasmat de proiectului unui startup clujean, care promitea să creeze primul algoritm din lume de determinare a nivelului de încredere al știrilor online. Proiectul celor de la Zetta Cloud, finanțat printr-un grant al Google DNI, a fost popularizat în mod surprinzător chiar la Digi24, printr-un material video. Ceea ce în mod normal trebuia să devină un subiect interesant pentru emisiunea lui Moise Guran, axată pe subiecte financiare și de business românesc, a devenit însă o idee de business pentru dl. Guran care, aflându-se apoi liber de contract la Digi24, a promis cititorilor săi extremi de fideli că va lansa o aplicație care va filtra știrile false și clickbait-ul, livrând utilizatorilor știri personalizate. Adică exact ce va face algoritmul TrustServista (www.trustservista.com) încă în curs de realizare și aplicația Știrili, lansată de Zetta Cloud încă din anul 2013, aplicație de filtrat și citit știri unică în România”, transmite Zetta Cloud, prin intermediul blogului.

Firma a publicat și o analiză de tip “Competitive Analysis” a celor două proiecte.

Reprezentanții firmei mai susțin că aplicației Biziday îi lipsesc mai multe funcționalități de bază și că Moise Guran a promis multe, dar nu a livrat mare lucru: ”Fără unele funcționalități de bază (știri fără poze? în anul 2016?), fără niciun fel de control (de unde vin știrile, pot să adaug eu surse, pot să blochez?), fără chiar a avea data publicarii știrilor (sunt de azi, de ieri, de acum un an? urmează știri fără titlu?), însă cu o alertă de cutremur (foarte util când citiți știri în Vrancea!), aplicația Biziday promite multe – prin vocea lui Moise Guran – dar livrează mai nimic. Măcar un agregator de știri îți permite să adaugi propriile surse, nu îți livrează doar știri de la 5 (cinci!) publicații, așa cum am primit noi timp de două zile cât am testat aplicația! Știm desigur că se ascund acolo și știri locale, dar a trebuit să le căutam cu abnegație pentru a le găsi, chiar și cu setarea de localizare geografică activată”.

Reprezentanții Zetta Cloud mai susțin pe blog că au încercat să ia legătura cu Moise Guran și cu echipa sa, pentru a împărtăși din experiența lor, dar nu au reușit, fapt ce reprezintă o pierdere pentru jurnalist, nu pentru firmă: ”Nici dl. Moise Guran și nici vreun membru al echipei sale nu a dorit să stea de vorbă cu noi, Zetta Cloud. Vroiam să îi împărtășim din experiența noastră din domeniu și a-i pune la dispoziție un roadmap al aplicației pe care noi nu am mai apucat să îl implementăm, din cauza că suntem focusați pe alte proiecte cu public țintă global. Sincer, ne-ar fi plăcut o colaborare cu Biziday pentru această aplicație. Am încercat pe mail, Facebook, comentarii pe site… nimic. Cum ar spune un clasic in viaţă: “Ghinion!”, pentru echipa Biziday, desigur”.

Moise Guran a fost contactat de un reporter Adevărul pentru a da o replică acestor acuzații, dar a refuzat să comenteze în vreun fel.

Urmăriți B1TV.ro și pe