Un hacker olandez a furat date personale de la zeci de milioane de oameni din toată lumea, inclusiv de la aproape toți austriecii

Un hacker olandez a furat date personale de la zeci de milioane de oameni din toată lumea, inclusiv de la aproape toți austriecii
Foto: Pixabay

Poliția din Țările de Jos a arestat un bărbat în vârstă de 25 de ani care este suspectat că a furat și a vândut informații personale din mediul online de la zeci de milioane de oameni din întreaga lume, au dezvăluit miercuri procurorii olandezi, potrivit AFP preluată de Barron`s.

Poliția austriacă a anunțat la rândul său că hackerul respectiv a obținut și a oferit spre vânzare numele complete, adresele și datele de naștere ale aproape tuturor austriecilor, notează și Reuters.

Un hacker olandez a furat date personale de la zeci de milioane de oameni din toată lumea

Olandezul în cauză a fost arestat în noiembrie 2022, la Amsterdam, după o anchetă inițială a poliției din Austria. Investigația pornise de la faptul că un set de date cu milioane de nume care au fost culese de la furnizorul austriac de licențe de radio și televiziune a apărut pe un forum de criminalitate cibernetică.

Poliția austriacă a cumpărat setul de date într-o operațiune sub acoperire și a dat peste adresa unei locuințe din Amsterdam.

Arestarea a fost dezvăluită public abia miercuri deoarece bărbatul este închis în condiții de maximă securitate pentru a-i fi împiedicat contactul cu lumea exterioară, a explicat parchetul public al Țărilor de Jos.

„Bărbatul este suspectat că a comercializat detaliile personale a zeci de milioane de oameni, furate din toată lumea”, spun procurorii olandezi.

Baza de date cuprinde detalii personale de la rezidenți din Marea Britanie, Columbia, China, Thailanda și Țările de Jos, precum și de la aproape toți austriecii.

„Din moment ce aceste date au fost disponibile în mod liber pe internet, trebuie să se presupună în mod absolut că aceste date de înregistrare sunt, integral sau parțial, irevocabil în mâinile infractorilor”, a spus și poliția din Austria, țară cu o populație de circa 9,1 milioane de persoane.

Urmăriți B1TV.ro și pe