Facebook, Messenger și Instagram au putut fi accesate după 1 noaptea, iar Whatsapp la primele ore ale dimineții. Problemele tehnice ar putea fi rezultatul unor erori interne. Experții nu exclud un sabotaj

Facebook, Messenger și Instagram au putut fi accesate după 1 noaptea, iar Whatsapp la primele ore ale dimineții. Problemele tehnice ar putea fi rezultatul unor erori interne. Experții nu exclud un sabotaj
Foto simbol: Pixabay

UPDATE // 5 octombrie, ora 7:00: Facebook și Instagram au putut fi accesate pe teritoriul României începând cu ora 01:00 noaptea. WhasApp a început să funcționeze în jurul orei 06:00.

Compania condusă de Mark Zuckerberg a explicat problemele înregistrate luni. Principala cauză ar fi „schimbările realizate la configurarea rutelor care coordonează rețelele de trafic dintre centrele de date ale companiei”, iar astfel s-ar fi ajuns la întreruperea comunicării cu rețeaua de internet.

Faceook și-a cerut scuze față de utilizatori, într-un mesaj transmis în cursul nopții.

UPDATE // Associated Press citează o sursă din cadrul Facebook care afirmă că ar fi căzut și toate canalele de comunicare internă.

Angajații Facebook ar comunica între ei prin mesaje text și prin emailuri pe Outlook.

UPDATE // După ce Facebook și marile rețele de socializare au căzut luni, Bursa Nasdaq  înregistrează o scădere de 2% din cauza problemelor companii IT, scrie FoxNews.

De asemenea, în acest context, marile companii tehnologice americane au și ele probleme, scrie FoxNews. Printre ele se numără T-Mobile, AT&T, Google, Amazon Web Services.

UPDATE // Mesajul de eroare de pe pagina web a Facebook Inc (FB.O) a sugerat o problemă cu sistemul de nume de domeniu (DNS).

DNS permite adreselor web să conducă utilizatorii către destinațiile lor. O întrerupere similară la compania cloud Akamai Technologies Inc (AKAM.O) a anulat mai multe site-uri web în iulie. Citeste mai mult

Experții în securitate care urmăresc situația au declarat că întreruperea ar fi putut fi declanșată de o eroare de configurare, care ar putea fi rezultatul unei greșeli interne, deși teoretic ar fi posibilă sabotarea de către o persoană din interior, scrie Reuters.

Un hack din exterior a fost văzut ca fiind mai puțin probabil. Un atac masiv prin refuz de serviciu care ar putea copleși unul dintre cele mai populare site-uri din lume, pe de altă parte, ar necesita fie coordonarea între grupuri criminale puternice, fie o tehnică foarte inovatoare.

UPDATE// Aplicațiile de socializare deținute de Facebook se confruntă cu probleme tehnice la nivel mondial. Într-un mesaj pe Twitter, Facebook spune: „Suntem conștienți că unii oameni au probleme în a accesa aplicațiile și produsele noastre. Lucrăm la remedierea lucrurilor cât de rapid posibil și ne cerem scuze pentru inconveniență”.

Și Instagram a transmis tot pe Twitter că „Instagram și prietenii au parte de niște probleme acum, și s-ar putea să aveți probleme în utilizarea lor. Aveți răbdare cu noi, ne ocupăm de ele!”.

Toate cele patru servicii de socializare ale Facebook au picat în jurul orei 18.30, ora României, potrivit site-ului Downdetector.com

Problemele au început inițial cu aplicația Messenger a Facebook, acestea extinzându-se în decurs de câteva minute la întreaga platformă Facebook.

Site-ul de monitorizare Downdetector a înregistrat o creștere vertiginoasă a reclamațiilor privind probleme tehnice ale Facebook începând cu ora 18:00 seara.

Raportări de nefuncționare vin atât de America de Nord și de Sud, cât și din Europa, Orientul Mijlociu și Asia, transmite Biziday.