Cod portocaliu de ploi abundente până vineri seară: Care sunt zonele vizate

Cod portocaliu de ploi abundente până vineri seară: Care sunt zonele vizate
Foto: Hepta.ro

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis o avertizare cod portocaliu de ploi abundente pentru 18 județe din nordul, centrul sudul și sud-vestul țării începând de joi de la ora 16 și până vineri la ora 21.00. În același timp, 12 județe sunt vizate de o avertizare cod galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată, până sâmbătă dimineață.

Cod portocaliu de ploi în 18 județe

Potrivit meteorologilor, de joi după amiază și până vineri seară, în județele Mehedinți, Dolj, Gorj, Vâlcea, Olt, Argeș, Teleorman, Sibiu, Brașov, Covasna, Harghita, Suceava, Neamț, Botoșani, precum și în zona de munte a județelor Caraș-Severin, Hunedoara, Alba și Bacău, vor fi perioade cu ploi abundente și în intervale scurte de timp sau prin acumulare se vor înregistracantități de apă ce vor depăși local 40…50 l/mp și pe arii restrânse 60…70 l/mp.

La altitudini depeste 2000 m, ploile vor determina topirea și cedarea apei din troienele de 70…90 cm, încă existente pe crestele Carpaților Meridionali.

Foto:meteoromania.ro

Avertizare cod galben de instabilitate accentuată

În același timp, de joi, de la ora 12.00 și până sâmbătă la ora 10.00, în zona Munților Banatului, a Carpaților Meridionali și Orientali, în Oltenia și local în Muntenia, Transilvania și nordul Moldovei, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin frecvente descărcări electrice, vijelii, grindină și averse ce vor avea și caracter torențial. Cantitățile de apă vor depăși 25…35 l/mp și pe arii restrânse 40 l/mp.