„Am acceptat pentru bani!”: Care sunt rolurile din filme care-i rușinează pe Tim Roth, Benedict Cumberbatch, Mark Wahlberg și alți actori renumiți

„Am acceptat pentru bani!”: Care sunt rolurile din filme care-i rușinează pe Tim Roth, Benedict Cumberbatch, Mark Wahlberg și alți actori renumiți
Benedict Cumberbatche / Foto: Hepta.ro

Nu se întâmplă adesea că actorii să își critice propria muncă. Dar fie că este vorba de filmele criticate pentru rasism sau transfobie – sau doar decorurile amatoristice – ocazional ei simt nevoia să se scuze, potrivit unui articol din The Guardian.

Cumberbatch și-a cerut scuze pentru că a jucat rolul unei persoane trans

Benedict Cumberbatch, care a decis să joace un personaj non-binar caraghios, numit All, in filmul lui Ben Stiller din 2016 Zoolander 2. Rolul era controversat la acea vreme – a existat o petiție online care îndemna lumea la boicot.

În 2022, Cumberbatch aproape că s-a scuzat că a acceptat acel rol, spunând pentru Variety: „În această eră, rolul meu nu ar mai putea fi interpretat niciodată de altcineva decât de un actor trans. Dar îmi amintesc că la acea vreme nu mă gândeam la asta neapărat și era mai degrabă despre doi dinozauri, două clișee heteronormative care nu înțelegeau această nouă lume diversă.”

Se pare că rolul încă îl mai bântuie, din moment ce săptămâna aceasta i-a oferit o nouă declarație Variety. „A trebuit să-mi cer scuze pentru rol destul de mult. Este un subiect tabu”, a spus el. „Rolul a fost înțeles greșit și am supărat oamenii, probabil că nu aș mai accepta rolul acum.”

Emma Stone, caucaziană, a jucat rolul unei persoane asiatice

În 2015 Emma Stone se pregătea la un moment dat aproape de sfârşitul carierei. De vină era rolul ei din filmul Aloha al lui Cameron Crowe, filmat în Hawaii.

În Aloha, Stone – o femeie din Arizona cu ascendență suedeză, germană, engleză, scoțiană și irlandeză – a fost aleasă să joace rolul pilotului forțelor aeriene Allison Ng, o femeie descrisă ca fiind un sfert de origine chineză și un sfert de descendență hawaiană.

Chiar înainte de lansarea filmului, grupurile de activiști au spus că filmul a vrut să ignore cultura asiatică și să o transforme într-o cultură a albilor, ceea ce a determinat-o pe Stone să spună că „a învățat la nivel macro despre istoria nebună de la Hollywood care încearcă să transforme totul în cultura albilor și cât de răspândită este problema cu adevărat.

Există multe discuții despre cum vrem să vedem oamenii reprezentați pe ecran și despre ce trebuie să schimbăm pentru a reflecta cultura într-un mod mai clar și nu într-un mod idealizat.”

Când Sandra Oh a vorbit despre film la Globurile de Aur din 2019, menționând că Crazy Rich Asians a fost „primul film de studio cu o protagonistă asiatico-americană de la… Aloha”, Stone a strigat: „Îmi pare rău!” din public.

Tim Roth a jucat în filmul Fifa pentru că avea nevoie de bani pentru copii

Rareori a existat un film la fel de prost ca United Passions din 2014, un proiect Fifa lansat cu puțin timp înainte ca Fifa să fie cuprinsă de un scandal de corupție uluitor. Filmul a fost un eșec, nereușind să câștige nici măcar 200.000 de dolari după ce a cheltuit cu producția un buget de 32 de milioane de dolari.

Într-un interviu cu ziarul german Die Welt în 2015, Tim Roth a spus: „Îmi cer scuze că nu l-am întrebat pe regizor, nu am pus la îndoială scenariul.

Acesta este un rol care îl va face pe tatăl meu să se întoarcă în mormânt.” El a detaliat într-un interviu Reddit: „Am urât să joc rolul ăla, a fost filmul greșit, dar din motivele corecte.

Aveam doi copii la facultate, așa că a trebuit să iau o decizie și probabil că a fost una proastă, dar odată ce iei acea decizie, trebuie să o urmezi. Este greu să faci parte din ceva ce nu-ți place, dar mă bucur că am făcut-o pentru familia mea.” Cu alte cuvinte, așa cum a spus el pentru Yahoo Movies, United Passions a fost „un film prost pe care l-am făcut pentru bani”.

Mahershala Ali și-a cerut scuze pentru rolul din Cartea Verde, pentru care a câștigat un Oscar

Aproape toți cei implicați în filmul Cartea Verde din 2018 și-au cerut scuze pentru ceva – scenaristul pentru că a scris pe Twitter că musulmanii din Jersey City aplaudau când „turnurile au căzut” pe 11 septembrie; regizorul pentru că și-a arătat organul sexual în timpul întâlnirilor din anii ’90 – dar nicio scuză n-a fost la fel de cunoscută ca cea a actorului Mahershala Ali, care l-a interpretat pe pianistul de concert Don Shirley.

În ciuda faptului că Ali a câștigat un Oscar pentru acest rol, unii telespectatori s-au plâns că a fostdoar încă o narațiune despre „salvatorul alb”.

Nimeni nu a fost mai revoltat decât fratele lui Shirley, care a numit filmul „o simfonie a minciunilor”. În mijlocul acestui scandal, Ali a sunat la familia lui Shirley. „Am primit un telefon de la Mahershala Ali, un telefon foarte, foarte respectuos, de la el personal. M-a sunat pe mine și pe unchiul meu Maurice și și-a cerut mii de scuze dacă ne-a jignit în vreun fel”, a spus Edwin Shirley, nepotul lui Shirley.

„El a spus: „Dacă te-am jignit, îmi pare teribil de rău. Am făcut tot ce am putut cu ce aveam la dispoziție. Nu știam că există rude apropiate cu care m-aș fi putut consulta pentru a adăuga alte nuanțe personajului.”

Paul Newman a jucat într-un film cu decoruri îngrozitoare

Cariera lui Paul Newman în cinematografie a părut să aibă parte de o ascensiune fulger în 1954, când primul său rol, în filmul lui Victor Saville – The Silver Chalice, a dus la o nominalizare la Globul de Aur.

În ciuda acestui fapt, filmul nu a avut recenzii pozitive, având un rating de 13% pentru scenariul său greoi și seturile neautentice. Cu toate acestea, Newman – care a jucat rolul artistului care a făcut potirul din care a băut Isus la Cina cea de Taină – a fost și mai criticat.

Numind filmul „cel mai prost film produs în anii 1950”, Newman a încercat să-și motiveze alegerea. Când a apărut în fiecare seară timp de o săptămână la un post de televiziune din Los Angeles, la începutul anilor ’60, Newman a citit anunțurile din ziarele comerciale pe care scria:

„Paul Newman își cere scuze în fiecare seară în această săptămână”. Acest lucru a atras atenția tuturor asupra filmului, care a primit evaluări neobișnuit de mari.

Mark Wahlberg, luat peste picior pentru un film SF

Mark Wahlberg nu-și cere cu ușurință la scuze, probabil pentru că este prea ocupat să se trezească la 2:30 pentru a face exerciții fizice. Dar uneori – doar uneori – face totuși o excepție. Cum a fost atunci când a vorbit despre rolul său din filmul lui M Night Shyamalan din 2008, The Happening.

Un film prost în sensul clasic, The Happening este un film despre copacii telepatici care-i împing pe oameni la sinucidere. Este atât de stupid încât l-a făcut pe Wahlberg ciuca bătătilor de joc pntru o vreme.

În cele din urmă, discuțiile despre film deveniseră atât de multe încât Wahlberg s-a simțit obligat să ofere cel mai apropiat lucru de o scuză pe care l-a oferit vreodată. Iată: „Aia e, așa a fost să fie. Nenorociți de copaci. Plante. La naiba. Nu mă puteți învinovăți că am vrut să încerc să joc rolul unui profesor de științe. Cel puțin n-am jucat rolul unui polițist sau unui escroc.”

Urmăriți B1TV.ro și pe
`