Reacție internațională după atacul unor lideri PSD la adresa minorității germane: 22 de membri cer Adunării Parlamentare a Consiliului Europei o investigație

Reacție internațională după atacul unor lideri PSD la adresa minorității germane: 22 de membri cer Adunării Parlamentare a Consiliului Europei o investigație

Un număr de 22 de membri ai Adunării Parlamentare a Consiliului Europei au semnat o moțiune prin care cer Adunării să investigheze implementarea de către România a măsurilor pentru protejarea minorităților naționale și cer de urgență României să își îndeplinească datoria de a proteja minoritatea germană. Cei 22 de semnatari reprezintă Germania, San Marino, Georgia, Elveția, Polonia, Ungaria, Olanda, Irlanda, Albania, Suedia și Lituania.

Demersul vine după ce mai mulți membri PSD au lansat atacuri la adresa minorității germane din România.

Semnatarii își motivează cererea prin apariția în România a unor ”atacuri sistematice” și ”insulte colective țintite” împotriva minorității germane din partea unor ”reprezentanți de rang înalt ai PSD și a mass-media apropiate de guvern”, informează G4 Media.

În moțiune se face referire la Liviu Pop, fost ministru PSD al Educației și actualul președinte al Comisiei pentru Educație din Parlament, care a spus despre Forumul Democrat German că este ” o organizație nazistă”. Mai mult, acesta a postat pe Internet o fotografie în care Germania și alți aliați ai României erau prezentați drept niște gândaci.

În document se face referire și la Darius Vâlcov, un apropiat al lui Liviu Dragnea, consilier al premierului Viorica Dăncilă și considerat prim-ministrul din umbră al României. Vâlcov a postat pe Facebook un clip în care președintele Klaus Iohannis avea mustață precum cea a lui Hitler. Tot prin acel clip, Vâlcov a sugerat că #rezist și Forumul Democratic al Germanilor din România sunt organizații naziste.

”Intensitatea și frecvența actelor de defăimare colectivă provenite din cercurile guvernamentale, precum și lipsa distanțării liderilor de a se distanța public de aceste acte, reprezintă un motiv de îngrijorare”, se arată în textul moțiunii, potrivit G4Media.

Moțiunea va intra în dezbaterea Adunării Parlamentare și, dacă va fi votată, o investigație formală împotriva României va fi demarată.