Afirmațiile lui Băsescu la summit-ul UE, un nou motiv de iritare pentru Sarkozy

Afirmațiile lui Băsescu la summit-ul UE, un nou motiv de iritare pentru Sarkozy
Foto: evz.ro

Afirmațiile președintelui Traian Băsescu la summit-ul UE dedicat situației din Libia au provocat o nouă ieșire nervoasă din partea lui Nicolas Sarkozy, determinând-o pe Angela Merkel să facă un apel la calm, informează EU Observer.

Într-un articol despre modul în care opinia publică din Bulgaria a primit vestea că Sarkozy încearcă să obțină recunoașterea europeană a insurgenților europeni, EU Observer scrie: „Informațiile sugerează că președintele român a formulat dubii asupra credibilitații rebelilor în timpul discuțiilor liderilor UE, generând o nouă izbucnire din partea lui Sarkozy și determinând-o pe Angela Merkel să facă un apel la calm”.

Surse bulgare susțin că membri importanți ai Consiliului Național de Tranziție au legături apropiate cu torturile la care au fost supuse cele șase asistente medicale din Bulgaria, acuzate de infestarea unor copii libieni cu SIDA.

„Le-am explicat liderilor UE că reprezentanți din acest consiliu din Benghazi sunt oamenii care au torturat medicii bulgari timp de opt ani și care ne-au costat aproape 60 de milioane de dolari”, a declarat premierul bulgar Boyko Borisov.

Asistele medicale au fost eliberate în 2007, dar Bulgaria a anulat 60 de milioane de dolari din datoria Libiei către țara vecină.

Relațiile dintre România și Bulgaria, pe de o parte, și Franța, de cealaltă parte, s-au răcit după ce Franța a anunțat că se va opune aderării celor două țări la spațiul Schengen.

La sfârșitul summitului de vineri, Traian Băsescu a anunțat că România se opune unei intervenții militare în Libia.

La sfârșitul anului trecut, președintele Traian Băsescu a avut un scurt schimb de replici în cntradictoriu cu omologul său francez, Nicolas Sarkozy, în timpul summitul-ui NATO de la Lisabona.