Alegeri locale 2020. Cine este Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria București. Cochetează cu politica încă din 1999 și a scos un album de muzică populară

Alegeri locale 2020. Cine este Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria București. Cochetează cu politica încă din 1999 și a scos un album de muzică populară
Foto: Gabriela Firea / Facebook

Gabriela Firea candidează pentru un nou mandat la Primăria Capitalei. Jurnalist la bază, până să devină primar general, a ocupat mai multe funcții în politică și în administrația publică.

Gabriela Firea a devenit primar al Bucureștiului în 2016, după ce a obținut 43% din voturi, urmată de Nicușor Dan (USR), cu 30,5% și Cătălin Predoiu (PNL), cu 11%. Până la acest succes, jurnalista a urmat o carieră în presă, în orașul natal, Bacău. A terminat Facultatea de Litere din București și a urmat mai apoi studii în cadrul Academiei de Studii Economice (ASE).

Gabriela Firea, fost consilier al lui Mugur Isărescu

În presă, Gabriela Firea a debutat în 1990, ca reporter. A plecat din Bacău în 1992 în București, unde a fost redactor-prezentator la Radio Contact. Au urmat apoi 6 ani la TVR, ca realizator de reportaje economice și moderator la mai multe emisiuni, iar în 2001 a făcut pasul către trustul Intact. A fost redactor și prezentator la „Observator” la Antena 1 și Antena 3, iar în 2012 a intrat în PSD.

În 2013 a devenit președinte PSD Ilfov, în 2014 a fost desemnată purtător de cuvânt al partidului, iar pentru alegerile prezidențiale din 2014, Firea a fost purtătorul de cuvânt al lui Victor Ponta. În 2016, fosta jurnalistă a fost delegată să coordoneze PSD București și în același an a fost desemnată drept candidat.

Gabriela Firea a cochetat prima oară cu funcțiile publice în anii ’90. Afost consilier pentru relații publice și imagine și purtător de cuvântal premierului Mugur Isărescuîn 1999, căruia i-a oferit titlul de cetățean de onoare al Bucureștiului în 2019.

Gabriela Firea: jurnalistă, scriitoare, cântăreață și politician

Printre lucrurile mai puțin cunoscute despre Gabriela Firea se numără faptul că este membru al Uniunii Scriitorilor din anul 2002, după ce a primit premiul pentru debut pentru un volum de versuri, iar în 2009 a lansat un album de muzică populară împreună cu Simona Gherghe.

Gabriela Firea s-a căsătorit cu Florentin Pandele (59 de ani) în anul 2010, după 8 luni de la decesul primului soț, Răsvan Firea, fost atlet. Potrivit fostei jurnaliste, Firea și Pandele s-au cunoscut în 1998, prin intermediul lui Răzvan Firea.

Primarul Bucureștiului are 3 copii: Tudor Ștefan (25 de ani), din primul mariaj, David Petru (8 ani) și Zian Mihail (5 ani), din a doua căsătorie. Numele complet al primarului general este Gabriela Vrânceanu Firea Pandele.