Alegeri parlamentare 2020. Camera Deputaților a aprobat votarea timp de două zile pentru românii din diaspora

Alegeri parlamentare 2020. Camera Deputaților a aprobat votarea timp de două zile pentru românii din diaspora

Plenul Camerei Deputaților a adoptat, luni, un amendament la proiectul de lege privind modificarea și completarea unor legi în materie de electorală, potrivit căruia alegătorii români din străinătate vor avea la dispoziție două zile pentru a vota la alegerile parlamentare din 2020.

Dacă 160 de deputați au votat „pentru”, 10 au votat „împotrivă”, iar cinci s-au abținut, potrivit Agerpres.

Guvernul a decis că alegerile parlamentare vor avea loc în 6 decembrie. Amendamentul ar putea permite românilor din diaspora să voteze și sâmbătă, 5 decembrie

În debutul lunii septembrie, Guvernul Orban adopta o Hotărâre pentru stabilirea zilei de 6 decembrie ca dată de desfășurare a alegerilor parlamentare.

„Alte două hotărâri de guvern importante în ceea ce priveşte calendarul alegerilor pentru perioada următoare, aşa cum premierul ne-a anunţat în deschiderea şedinţei de guvern – au fost propuse hotărârile de guvern iniţiate de Autoritatea Electorală Permanentă şi Ministerul Afacerilor Interne pentru stabilirea datei alegerilor pentru Senat şi Camera Deputaţilor din anul 2020, respectiv data de 6 decembrie 2020″, declara la acel moment Ionel Dancă, şeful Cancelariei prim-ministrului, citat deAgerpres.

La începutul ședinței de Guvern în care avea să fie adoptată Hotărârea respectivă, prim-ministrul Ludovic Orban subliniat că „data alegerilor nu poate fi decât 6 decembrie”.

„Guvernul este obligat, atât de Constituție, cât și de legea alegerilor parlamentare, să ia această decizie. În conformitate cu legea, această decizie trebuie adoptată cu minimum 90 de zile înainte de data alegerilor. Trebuie să ținem cont de prevederile constituționale, care, pe de o parte, spun când se încheie mandatul actualului Parlament – și anume pe data de 21 decembrie. De asemenea, trebuie să ținem cont de prevederea constituțională prin care președintele trebuie să convoace Parlamentul ales în termen de maximum 20 de zile de la data alegerilor. Coroborând toate aceste prevederi, rezultă clar că data alegerilor nu poate fi decât 6 decembrie”, spunea premierul Ludovic Orban.

Vestea venea în contextul în care, în aceeași zi din finalul lunii iulie, Senatul și, în rol decizional, Camera Deputaților adoptauproiectul de legecare prevede că data alegerilor parlamentare, organizate ca urmare a expirării actualului mandat alParlamentului, se stabilește prin lege organică, cu cel puțin 60 de zile înainte, lăsând practic Guvernul fără această prerogativă, contrar cutumei din cei 30 de ani de postdecembrism.Cu toate acestea, președintele Klaus Iohannis a atacatproiectul la CCR.

Ultima oră
12:48 - Augustin Zegrean, despre decizia CCR privind moțiunea de cenzură: Este o decizie înțeleaptă ca de obicei. Nu se întâmplă ce au sperat guvernanții că această moțiune va fi scoasă de pe ordinea de zi (VIDEO)
12:34 - Liliana Mocanu și fiica ei, infectate cu COVID-19. Actrița din Las Fierbinți nu este vaccinată: Nu pot dormi, mă dor toate
12:30 - CCR a admis sesizarea Guvernului Cîțu privind moțiunea de cenzură, dar a stabilit că dezbaterea și votul trebuie să aibă loc (surse)
12:24 - Cu ce cadou a mers Ion Ţiriac la Simona Halep în ziua în care sportiva a împlinit 30 de ani (FOTO)
12:21 - PSD depune propria moțiune de cenzură. Sorin Grindeanu: Cealaltă moțiune are probleme pentru că există acel conflict de natură constituțională
12:18 - Radu Țincu: Secțiile ATI din București, supraaglomerate. Creșterea va continua în perioada următoare. Suntem supărați când se introduc restricții, dar am ales să ne vaccinăm într-un procent extrem de redus și să sfidăm regulile (VIDEO)
12:13 - A murit unul dintre condamnații în dosarul triplei crime de la Stoenești. Doru Durleci era încarcerat la Craiova: „A fost lăsat să zacă precum un câine”
11:46 - Bucureștiul, la o rată de infectare de 5,57 la mie. Dacă se trece de pragul de 6, școlile intră în online și se instituie carantina de noapte în weekend pentru persoanele nevaccinate
11:45 - Virgil Musta: Suntem, din nou, în al doisprezecelea ceas. Oricât încercăm să mai creştem numărul de paturi, se vor epuiza şi acestea foarte repede
11:40 - Cine este Mihai Dan Zarug de la Asia Express, sezonul 4. Cu ce se ocupă concurentul de la Antena 1 și cum a ajuns cunoscut