Ambasadorul României în Danemarca: Am solicitat, în repetate rânduri, prelungirea programului de votare, dar nimeni nu a ştiut că aplicaţia folosită în procesul electorală urma să fie dezactivată

Ambasadorul României în Danemarca: Am solicitat, în repetate rânduri, prelungirea programului de votare, dar nimeni nu a ştiut că aplicaţia folosită în procesul electorală urma să fie dezactivată
Foto: Alexandru Grădinar / Twitter

Alexandru Grădinar, ambasadorul României în Danemarca, susține că a solicitat de mai multe ori prelungirea programului la cele șapte secții de votare din această țară, tocmai pentru ca toți românii interesați să apuce să voteze, dar ”nimeni nu a ştiut că aplicaţia folosită în procesul electorală urma să fie dezactivată”.

”Dragi români, modul în care s-a derulat votul de duminică în secţiile din Danemarca v-a lăsat decepţionaţi pe toţi cei care aţi participat şi aţi aşteptat ore întregi, mulţi dintre voi fără a mai putea vota. Înţeleg pe deplin aceste sentimente, pe care le consider legitime şi întemeiate. Şi vă admir pentru superba lecţie de democraţie pe care aţi oferit-o întregii Europe, alături de toţi ceilalţi români de pretutindeni, prin multele ore petrecute în ploaie şi în frig pentru a vă exercita dreptul la vot. Marea provocare a comisiilor electorale a constat în respectarea procedurii de vot deosebit de complexe. Astfel, mulţi nu au putut vota, deşi Danemarca a avut, pentru prima oară, şapte secţii de votare, un număr aproape dublu faţă de ultimele alegeri.

Practic, în toate secţiile din Danemarca au votat, în medie, 1,5 oameni pe minut. Acest lucru a fost posibil şi datorită eforturilor supraomeneşti ale celor din comisiile electorale. Devotamentul de excepţie al acestora va rămâne pentru multă vreme în conştiinţa mea şi a colegilor mei. Am vrut ca toţi românii din Danemarca prezenţi la cele şapte secţii să voteze. Am solicitat, în repetate rânduri, prelungirea programului de votare. La Copenhaga, am venit în mijlocul vostru să mă asigur că toţi veţi avea posibilitatea să votaţi. Nimeni nu a ştiut că aplicaţia folosită în procesul electorală urma să fie dezactivată. Haideţi să depăşim acest moment. Am realizat foarte multe lucruri împreună pentru binele românilor din Danemarca. Şi mai avem încă multe de făcut împreună. Sper să pot conta şi în continuare pe sprijinul şi susţinerea voastră”, a scris ambasadorul României în Danemarca, pe Facebook.

Reacția vine după ce, duminică, în zi de alegeri europarlamentare și referendum, zeci de mii de români din diaspora au stat ore în șir în fața secțiilor de votare, pentru a-și exercita acest drept. Mii dintre ei nu au mai apucat să voteze, deși doreau, pentru că autoritățile române au refuzat să prelungească programul de votare. Mulți au acuzat că secțiile au fost puține, la fel și personalul, ștampilele și urnele de vot.

Ultima oră
23:57 - Afganistan: Talibanii au ucis patru bărbați şi le-au atârnat cadavrele în public. „Aceasta este pedeapsa pentru răpire”
23:36 - Cristian Tudor Popescu: La congresul PNL a fost reales Klaus Iohannis
23:19 - Marcel Ciolacu: Iohannis nu depășește nivelul de președinte al PNL. Congresul liberalilor, o rușine națională / Condițiile în care PSD va vota moțiunea de cenzură depusă de USR PLUS și AUR
22:56 - Florin Cîțu admite că are nemulțumiri față de unii miniștri / „S-ar putea să fie și profesioniști pentru unele ministere, din afara politicii”
22:40 - CNCAV: 16.734 de persoane, vaccinate anti-COVID-19 în ultima zi. Datele complete
22:23 - Lucian Bode: Nu USR PLUS stabilește premierul pe care-l dă PNL / Ce spune ministrul despre șansele revenirii USR PLUS în coaliția de guvernare (VIDEO)
21:50 - Vaslui: Copil de 5 ani, în stare gravă după ce s-a intoxicat cu o soluţie pentru deparazitarea oilor
21:41 - Dan Vîlceanu: Mai bine guvern minoritar decât o coaliție în care să nu fac absolut nimic / Cum vede ministrul funcționarea unui astfel de guvern fără a fi „ținut în brațe” de PSD (VIDEO)
21:14 - Florin Cîțu: De la 1 ianuarie şi pensii, şi alocaţii, toate cresc. Și salariul minim. Așa trebuie să se obişnuiască românii
20:49 - Rareș Bogdan: Pentru noi, opțiunea numărul 1 e USR PLUS. Cred că liderii USR vor discuta cu noi după congresul lor, căci înainte le va fi greu să recunoscă / Un guvern minoritar nu poate rezolva toate problemele (VIDEO)