Alexandru Rafila: Creșterea numărului de cazuri COVID va continua pentru cel puțin două săptămâni / Clujul ar putea deveni primul județ unde școlile își suspendă activitatea din cauza spitalizărilor (VIDEO)

Alexandru Rafila: Creșterea numărului de cazuri COVID va continua pentru cel puțin două săptămâni / Clujul ar putea deveni primul județ unde școlile își suspendă activitatea din cauza spitalizărilor (VIDEO)
Foto: Guvernul româniei / Facebook

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat joi, la începutul ședinței de Guvern, că trendul ascendent al cazurilor de COVID-19 va continua, chiar dacă astăzi a fost o mică scădere așteptată.

Alexandru Rafila, despre eplozia cazurilor COVID

„Aceste valori de până la 30.000 de cazuri probabil că vor fi înregistrate până sâmbătă, după care va urma o nouă scădere, în jur de 18.000 de cazuri pentru weekend, iar săptămâna următoare va exista o nouă creștere spectaculoasă, să zicem și cifrele cu 4 în față nu sunt excluse pentru această perioadă.

Acum e o oarecare stabilizată acea rată de reproducere de câteva zile. Capacitatea de testare a crescut, nu datorită încă a intrării în dispozitiv a medicilor de familie. Aceștia au testat doar 7% din probele efectuate din cele 108.000 de teste. Au tetat destul de puțin”, a spus ministrul Sănătății.

Cum va evolua valul 5

Acesta a precizat că evoluția ascendentă ar mai putea dura două săptămâni. Pe de altă parte, din cauza numărului mare de internări în secțiile COVID din Cluj, am putea asista la primul județ unde școlile își suspendă activitatea:

„Această evoluție ne așteptăm să mai dureze cel puțin două săptămâni, pe 10 februarie. În anumite județe sistemul sanitar dă semne de blocare, județul Cluj are cea mai mare rată de spitalizare, 68% dintre paturi sunt ocupate. Dacă se ajunge la 75% atunci luăm prima decizie de suspendare a activității de învățământ”.

Ministrul a mai spus că la ATI ne găsim sub 40% rată de ocupare. Sunt însă județe care au un număr mai mic de paturi și acolo avem probleme și e posibil săptămâna următoare să începem transferul între județe”

Luni va sosi în România o cantitate de 50.000 de cutii de medicament inovativ antiviral Molnupiravir. Cu cei de la Pfizer nu am reușit

Extindem în weekend centrele de recoltare a probelor la nivelul întregii țări.

Urmăriți B1TV.ro și pe