Alexandru Rafila, despre posibile relaxări de sărbători: „Contează trendul pandemiei. Gândiți-vă ce s-a întâmplat astă vară când eram în scenariul verde dar lucrurile mergeau prost săptămână după săptămână”

Alexandru Rafila, despre posibile relaxări de sărbători: Contează trendul pandemiei. Gândiți-vă ce s-a întâmplat astă vară când eram în scenariul verde dar lucrurile mergeau prost săptămână după săptămână

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat marți seara în emisiunea „Dosar de politician”, moderată de Silviu Mănăstire că este greu de spus dacă vor exista sau nu relaxări de sărbători:

„Mi-e greu să vă spun ce se va întâmpla peste un interval de 3-4 săptămâni, dar eu am o preocupare față de ce se întâmplă în acest moment. Am văzut ieri la Brașov, la târgul de Crăciun că era o mare frenezie, am văzut concerte care nu aveau nimic de-a face cu măsuri de bază care să prevină transmiterea. Dacă oamenii vor să aibă sărbători cât mai aproape de normalitate, ar trebui să se comporte cât mai precaut în această perioadă”, a declarat Alexandru Rafila.

Acesta a spus că nu sunt importante doar luarea unor măsuri sanitare, ci mai ales respectarea lor:

„Și dacă ești într-un spațiu aglomerat și porți masca tot nu este nimci complicat, dar este o chestiune de mentalitate, de obișnuință de a respecta unele reguli. Obligativitatea asta…noi tot discutăm despre măsuri legislative. Măsurile legislative sunt una, respectarea lor altceva. Lucrul ăsta se leagă de faptul că unii oameni cred unele lucruri tot mai fantasmagorice, o chestiune care ține de educație”.

Aleandru Rafila a mai spus că va conta trendul evoluției pandemiei, nu doar numărul mic de cazuri dintr-un anumit context, atunci când vine vorba despre luarea unor măsuri sanitare:

„Trebuie văzut contextul epidemiologic. Suntem în scenariul verde, dar contează trendul. Gândiți-vă ce s-a întâmplat astă vară când eram în scenariul verde dar lucrurile mergeau prost săptămână, după săptămână. A existat o creștere relevantă din punct de vedere epidemiologic”.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.